„Kuigi valitsuse taotlusel peaksid avaliku sektori palgakulud järgima majanduslikke arenguid, jätkavad avalike teenistujate palgad kontrollimatut kasvamist,” sõnastab Oviir riigikontrolli poolt eelmisel aastal tehtud palkade jaotamise uuringust välja tulnud peamise probleemi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Viieleheküljelises märgukirjas pälvib erilise pahameele tõik, et valitsusel puudub isegi usaldusväärne info palkade kohta. „Avaliku teenistuse palkadega seotud andmete kogumise vajadus on olnud läbi mõtlemata ning ka riigiasutuste juhtidel pole palkade konkurentsivõimelisuse hindamiseks võrdseid võimalusi,” teatatakse dokumendis.

Oviiri hinnangul peaks rahandusminister Padar tegema keeruliseks muutunud majandussituatsioonis kiireid otsuseid ja ettepanekuid, et tuua selgust ametnike palgateemasse.

Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsler Tiina Tamm väljendas üllatust, et riigikontroll olukorda niimoodi dramatiseerib. „Senimaani polnudki valitsusel põhjust sellist detailideni ettekirjutatud palgapoliitikat arendada, sest seadused jätavad otsuste tegemise ministeeriumidele endile eeldusel, et eelarvevahendid on olemas,” sõnas ta.

Kuid Tamm möönis, et praegune seisukord edasi kesta ei saa. „Olukord on muutunud, probleemid on teistsugused ja kiiresti on tarvis paremat infot,” tõdes asekantslerja lisas, et selle kokkupanekut hakati riigiasutustega arutama juba eelmisel aastal.

„Oht on selles, et kui me hakkame asutuste käest väga detailseid andmeid küsima, siis põhjustab see hästi suurt halduskoormust ning siin on vaja leida tasakaal.” Tamme sõnul loodab rahandusministeerium usaldusväärsed andmed riigiametnike tegelike sissetulekute kohta kokku saada umbes poole aasta pärast.

Samal ajal ei pidanud Tamm õigustatuks riigikontrolöri väidet, justkui jätkuks ametnike palgakasv kontrollimatult. „See on ilmselgelt täiesti jabur väide. Aastatel 2007–2008 pole ju põhimõtteliselt suuri seletamatuid üllatusi palgakasvuga seoses olnud,” väitis ta.