Kõik riigikontrolli auditeeritud omavalitsused rikkusid ehitus- ja kasutusloa andmete riiklikus ehitisregistris avalikustamise kohustust.

Riigiasutused süüdistavad ehitisregistri andmete kehvas kvaliteedis omavalitsusi, oletades, et need ei pea väheste ressursside tõttu andmete töötlemist registris prioriteediks ega sea andmete korrastamist endale eesmärgiks.

Samas ei kontrolli riik, kas ja kui kvaliteetselt andmeid registrisse kantakse, ning andmete esitamata jätmise eest ei ole ette nähtud ka mingeid sanktsioone.

Ministeerium ei ole järelepärimiste esitamisega ega muul viisil taganud, et registris avalikustataks ehitiste kohta täielik ja tegelikkusele vastav info.

Statistika pole täpne

Riigikontroll leiab oma aastaaruandes, et ehitisregister ei täida oma eesmärki ka andmete informatiivse ja statistilise tähenduse osas, kuna ka üksnes auditi tulemusel võib väita, et riiklik ehitusstatistika, mida registri baasil saadakse, ei ole täpne.

Ministeerium ei ole registri volitatud ja vastutava töötlejana suutnud tagada, et ehitisregister koondaks, hoiaks ja avalikustaks tegelikkusele vastavat infot.

Omavalitsused heitsid ministeeriumile ette, et info puudumise tõttu ehitisregistri võimalike arengusuundade kohta ei saa nad langetada otsuseid, kui palju peavad omavalitsused ise tulevikus omal initsiatiivil andmeid koguma ja tehnilisi lahendusi välja töötama ning millises osas on oodata riigilt tuge.

Omavalitsused loovad oma süsteeme

See on tinginud olukorra, kus mõned omavalitsused on loomas oma infosüsteeme, et katta vajakajäämised riiklikus registris. Omavalitsused näevad riski, et register ei rahulda nende igapäevaseid vajadusi, kui neid ei kaasata selle arendamisse.

Lahenduste pakkumisel on esmaseks eelduseks ehitisregistri andmete korrastamine ning registri sidumine aadressiandmete kaardiga.

Riigikontroll peab vajalikuks rõhutada, et reaalne kasu omavalitsustele riiklike andmekogude kasutamisest ehitusjärelevalves ei saa tekkida vägisi peale surudes, vaid selle eelduseks on omavalitsuste endi tahe.

Ehitisregister moodustati 2003. aastal olemasolevate registrite — riikliku ehitusregistri ja riikliku hooneregistri andmete baasil.