Riigikohtu otsus läheb tänasest täitmisele, mis tähendab, et Keskerakond ei pääse oma kukru kergendamisest 10 000 euro võrra.

Samal ajal pole Keskerakonna rahaline seis viimasel ajal laitmatusega silma paistnud. Eakondade tahastamise järelevalve komisjoni esimehe Ardo Ojasalu sõnul on komisjon eakonna rahavoogudel silma peal hoidnud ja erakonnal on üleval pikaajalisi tasumata arveid, mis praktikas võivad sarnaneda intressita laenudele. Et et erakondadele võivad laenu anda vaid krediidiasutused, siis on selline laenamine ebaseaduslik. Ojasalu sõnul on ERJK sel teemal suhelnud nii Keskerakonna kui ka teenuste osutajatega ning mõlemad on kinnitanud, et mingil määral on Keskerakond neid arveid siiski tasunud ja otseselt ebaseaduslikuks ei saa nende tegevust seni pidada.

„Trahv ei ole hukutava mõjuga,“ arvas Ojasalu tänase riigikohtu otsuse kommentaariks. Ojasalu selgitas, et Keskerakonna riigieelarvest saadav toetus on siiski piisavalt märkimisväärne, et maandumist pehmendada.

Septembri lõpus selgitas Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk Delfile, et kui eelmise kvartali aruannet ERJK-le esitades oli Keskerakonnal võlgasid umbes 606 000 euro jagu, siis 10. oktoobril esitab Keskerakond kolmanda kvartali aruande, kus võlasumma on langenud orienteeruvalt 511 000 euroni. Umbes sellise tempoga, 100 000 eurot kvartalis, kavatseb Keskerakond ka oma võlgasid edaspidi vähendada.

ERJK nõunik Zoja Masso sõnas, et ei saa täpseid raamatupidamislikke andmeid avaldada, kuid Puki esitatud suurusjärku võib uskuda küll.

Keskerakonna juhatuse liikme Enn Eesmaa sõnul hakatakse trahvi maksmist arutama erakonna juhatuses kõige varem esmaspäeval.