"Viibisin Brüsselis teisipäeval ja kolmapäeval Euroopa Konservatiivide ja Reformistide grupi (ECR) kutsel ja nende kuludega," selgitas Helme Delfile.

Helme sõnul oli kohtumiste eesmärk tutvustada Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda ja arutada koostöövõimalusi. "Kohtusin muuhulgas europarlamendi asepresidendi Ryszard Czarneckiga, ECR grupi presidendi Syed Kamalliga, asepresidendi Geoffrey van Ordeniga, grupi katusorganisatsiooni AECR presidendi Jan Zahradiliga," loetles Helme.

Kohtumine Euroopa kolleegidaga on Helme hinnangul tema kui Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimehe tööülesanne. "Eesti asja ajamine ei saa toimuda ainult Toompea lossi müüride vahel," rõhutas ta.

Riigikogulane määratleb oma tööülesanded ise

Riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaveri sõnul ei ole riigikogu liige õiguslikult kohustatud istungitest osa võtma. "Seetõttu ei ole palk seotud sellega, kas riigikogu liige võtab istungitest osa või mitte," ütles Seaver.

Seaver märkis, et peale täiskogu istungitest osavõtu täidab riigikogu liige oma ülesandeid veel mitmesugustel viisidel. "Siin ei ole võimalik anda ammendavat loetelu, selle määratleb riigikogu liige ise oma parima äranägemise järgi ja selgitades seda vajaduse korral avalikkusele ise," lisas Seaver.

Riigikogu veebilehel on hakatud jagama täiendavat infot selle kohta, milliseid muid ülesandeid riigikogulane on täitnud, kui ta pole istungil viibinud. Neid andmeid sisestavad riigikogu veebi fraktsioonide nõunikud, kuid paraku pole selle info sisestamine alati väga operatiivne. 

Delfi kirjutas teisipäeval, et pentsiku avaakordi saanud traditsioonilise perekonna kaitse saadikurühma loomine on paariks nädalaks ootel, sest Martin Helme oli Brüsselis konservatiivide ja reformistide grupi kokkusaamisel ja järgmisel nädalal on riigikogus istungite vaba nädal.

Esmaspäeval algatas Helme saadikurühma traditsioonilise perekonna kaitseks loomise, kuid lahkus asutamisdokumendiga saalist, kui rühma juhi kandidaadiks seati lisaks temale ka Imre Sooäär (RE). Helme sõnul soovis ühendusega liituda veel hulk inimesi, keda ta läks otsima.