Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi teatas täna pressiesindaja vahendusel, et Reformierakonna fraktsioon toetab uurimiskomisjoni moodustamist.

Tamkivi sõnul otsustati tänasel fraktsiooni koosolekul üksmeelselt, et sellise komisjoni loomine on vajalik. "Lähtudes Eesti Panga vastava auditi järeldustest peame otstarbekaks moodustada riigikogu uurimiskomisjon VEB fondiga seotud valeandmete väljastamise asjaolude väljaselgitamiseks Eesti Pangas," lausus Tamkivi.

Reformierakonna fraktsiooni esindab erikomisjonis Väino Linde, asendusliikmeks nimetati Kalle Jents. IRL teatas täna, et moodustamisel oleva VEB fondi uuriva riigikogu erikomisjoni liikmeks esitatakse Marko Pomerants, asendusliikmeks Priit Sibul.

Pomerants teatas täna pressiesindaja vahendusel, et uurimisega edasi minekuks oleks kõige mõistlikum ära oodata riigikontrolli audit, mille järel saab vajadusel tööd alustada vastav parlamendi uurimiskomisjon.

„Ei saa ju välistada, et riigikontrolli auditi valmimise järel ei ole vajalik enam uurimisega edasi minna. Teisalt ei ole riigikontroll aga öelnud, millal nendepoolne audit valmis võiks saada. Seetõttu on võimalik, et juba paralleelselt riigikontrolliga peab tööd alustama ka riigikogu erikomisjon,“ rääkis Pomerants.

Riigikontroll täpsustas täna, et praegu neil auditit VEBi asjus ei käi. Küll aga tutvuvad riigikontrolli inimesed praegu Eesti Panga siseauditi tulemustega ja seejärel riigikontroll otsustab oma järgmised sammud.

Pomerantsi sõnul tuleb riigikogu erikomisjonile püstitada konkreetsed ülesanded ja tähtajad püstitatud ülesannetele vastuste leidmiseks. Järgmiseks oluliseks etapiks dokumentide inspektsiooni järel peab ta asjaosaliste küsitlemist.

Tema arvates võiks saavutatav selgus majas olla enne jaanipäeva.

Nii Anvelt, Linde kui Pomerants kuulusid ka aasta tagasi tegutsenud riigikogu erikomisjoni, mis uuris IRLi liikmete elamisloaäri.