Näitus annab ülevaate Eesti, Läti ja Leedu arengutee kolmest etapist teel iseseisvusele, USA ja Balti riikide diplomaatiliste suhete arengust ja tunnustab Balti riikide aktiivset rolli tänases maailmas.

Riigikogu aseesimees Kalle Laanet rõhutas USA toetuse tähtsust Eesti, Läti ja Leedu iseseisvuse taastamise protsessis. „USA kindel toetus läbi aastakümnete on saanud vankumatuks nurgakiviks meie riikide partnerlussuhetele ja viljakale koostööle.“

Näituse avavad Riigikogu aseesimees Kalle Laanet, Eesti ja USA parlamendirühma esimees Keit Pentus-Rosimannus ning USA saatkonna ajutine asjur Suursaadik Clifford Bond. Esmane avamine oli 30. mail USA Diplomaatia Keskuses USA-s Washingtonis.

Näituse koostasid tihedas koostöös Balti Riikide Rahvuskomiteede Ühendus (JBANC), selle asutanud organisatsioonid ja teised toetajad.

Projekti koordineeris JBANC tegevjuht Karl Altau, Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides direktor Karin Shuey, Läti Rahvuskomitee Ühendriikides muuseumi direktor Lilita Bergs, ja Leedu Rahvuskomitee Ühendriikides esindaja Henry Gaidis.

Kõik kaasalööjad olid olulised esemete ja fotode kogumisel, tekstide kirjutamisel ja kujundamisel. Eesti arhiivid USAs võimaldasid juurdepääsu oma fotoarhiivile. Näitusel eksponeeritud materjalide kujunduse tegi silmapaistev Eesti-Ameerika disainer Kristina Jõgi Baltimore’ist.

Näitus Riigikogu vestibüülis jääb avatuks 28. septembrini ja liigub siis Lätti Riiga.

Näituse korraldavad koostöös Ameerika Ühendriikide saatkond Tallinnas ja Riigikogu Kantselei.

Näituse vaatamiseks tööpäevadel kell 10-16 on Toompea lossi sisenemisel vaja esitada isikut tõendav dokument.