Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et MTÜ Omastehooldus juht Helle Lepik mõisteti 2002. aastal, kui ta töötas Kuusalu valla sotsiaalosakonna juhatajana, kohtus süüdi üle 100 000 krooni sotsiaalabiraha omastamises.

Lepik saatis raha invaliidide ja vanurite kontole ning võttis selle sealt omanike teadmata. Lepik kinnitab, et võttis kohtus süü omaks, ja maksab siiani raha tagasi. Aga ta õigustab oma tegu veel praegugi ja väidab, et andis teistelt võetud raha puuetega lastele.

Lepiku sõnul ei vajanud teised toetuste saajad nii palju. Süüdistuse kohaselt võttis Lepik siiski pettusega saadud raha endale ja ta mõisteti süüdi korduvas riisumises ja ametiseisundi kuritarvitamises. „Ma usun, et usaldus valdkonnas minu vastu on olemas,” kinnitab Lepik.

Lugu Lepiku süüdimõistmisest saab lugeda siit. Lugu sellest, kuidas Harju majanduspolitsei esitas kuriteosüüdistuse kunagisele Eesti parimale sotsiaaltöötajale, kes omastas variisikute kaudu 100 000 krooni invaliidide sotsiaaltoetuse raha.

See oli seitsmendik valla aasta sotsiaaltoetusrahast.

Harju majanduspolitsei juhtivinspektori Rocco Otsa sõnul kandis vallavalitsuse raamatupidamine naise näidatud pangaarvetele toimetulekutoetuseks üle korraga kuni paari tuhande krooniseid summasid. “Ta valis selleks välja invaliidid ja vanurid, kelle käest oli eelnevalt saanud pangakonto kasutamise õiguse ja võttis seejärel raha endale,” lausus Ots.

Süüd tunnistava naise sõnul ostis ta välja võetud raha eest abivajajatele süüa ja söötis neil kõhud täis. “Mõnikord ta tõesti tegi nii, kuid enamik abirahast saajateni siiski ei jõudnud,” ütles Ots. “Kui need inimesed teaksid, mis summad süüdistatava käest läbi liikusid, siis vaevalt nad naisesse enam hästi suhtuksid.”

Uurimine selgitas, et Lepik lasi tema kasutada olnud viiele pangakontole kanda kuni paarikümne abivajaja toetusraha. “Imelik, et vallavalitsuse raamatupidamises ei pandud tähele, et raha kanti samadele pangakontodele,” ütles juhtivinspektor.