Riigikogulaste tänavuse poole aasta kuluhüvitiste arvetest selgub, et saadikud eelistavad endiselt pigem rentida või liisida sõiduautot ning lisaks esitada ka suuri kütusearveid.

Näiteks esitab reformierakondlasest saadik Kalle Palling uue ja vinge Jeep Commanderi kasutusrendi eest riigikogule iga kuu ligi 400-eurose arve. Sealjuures lisandub sinna ka igakuine kütusekulu, mis jääb sõltuvalt kuust vahemikku 200-500 eurot ning mis saab samuti saadikule hüvitatud. Seega kulubki saadikul igakuisest kuluhüvitisest (mis on 30 protsenti palgast ehk ligikaudu 1050 euro) enamik vaid kütusele ja autole.

Niisamuti nagu Pallingul, kulub suur osa sõidukuludeks ja kütusele ka näiteks tema erakonnakaaslasel Lauri Luigel, keskerakondlastel Ester Tuiksoo, Priit Toobalil, Peeter Võsal, sotsil Karel Rüütlil, demokraatide ühenduse esindajal Rainer Vakral ning IRLi saadikul Ülo Tulikul.

Lauri Luik esitab igakuiselt enda 2012. aasta Volvo S60-e eest ligi 550-eurose arve, Ester Tuiksoo oma uhke Subaru Outbacki eest ligi 400-eurose arve, Priit Toobal viienda seeria BMW eest 200-400 eurose arve, Peeter Võsa 2011. aasta Volvo XC 70-e eest ligi 450-eurose arve, Karel Rüütli oma Volvo S80-e eest samuti ligi 450-eurose arve, Rainer Vakra enda Volkswagen CC eest ligi 450-eurose arve ning Ülo Tulik oma Volvo XC70-e eest ligi 480-eurose arve.

Märkimist väärib ka asjaolu, et lisaks autoarvetele kulub saadikutel sageli isegi rendist rohkem kütusele. Nii näiteks esitas Priit Toobal tänavu märtsis ja mais üle 600-eurosed kütusearved ning Kalle Palling samuti märtsis ja mais ligi 450-eurosed arved.

Seadus, mis lubab saadikutel kuluhüvitiste eest auto liisida, hakkas kehtima juba 2003. aasta 4. märtsist. Varasemate riigikogu koosseisude saadikud esitasid toona kantseleile enamasti bensiini- ja taksoarveid, nüüd aga moodustavad lõviosa just liisingufirmade ja autokütuse arved.

Seda seadust on sageli ka avalikult hukka mõistetud, kuna saadikud kipuvad sageli peale riigikogust lahkumist või kasutusaja lõppemist autot jääkväärtusega iseendale välja ostma. Seega ostaks rahvas justkui saadikutele lisaks suurele palgale ja hüvitistele ka isikliku auto.

Riigikogu liikme staatuse seaduse ja riigikogu kodu- ja töökorra seaduse alusel hüvitatakse riigikogu juhatuse otsusel riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tema tööga seotud kulutused kuni 30 protsendi ulatuses liikme ametipalgast, mis on tänavu alates 1. aprillist 3475 eurot. Seega on alates aprillist riigikogu liikmetel võimalus aasta peale kasutada kuluhüvitisteks lisaks palgale veel üle 12 000 euro.

Sealjuures hüvitatakse riigikogulasele ka esindus- ja vastuvõtukulud, milleks on ruumide, esitlustehnika ja esindusrõivaste üüri- ja laenutuskulud, toitlustuskulud, kingitused (lilled, suveniirid, trükised jms.) ja muud kulutused valijatega kohtumiseks. Samuti saab saadik kuluhüvitist taotleda ka väiketrükiste nagu visiit- ja kutsekaartide jaoks.