Keskkonnakaitsjate arvates on Eesti metsade seisund viimase kümne aastaga oluliselt halvenenud ning täna kehtivad seadused ei toimi, teatas ETAle Eesti Rohelise Liikumise metsanduse koordinaator Rein Ahas.

“Sisuliselt puudub meil metsade seisundi hindamise ja kasutuse reguleerimise süsteem, metsanduslikku infot ei koguta ning varimetsanduse osatähtsus on üle 30 protsendi kogu puidutoodangust,” loetles Ahas.

Eestis on roheliste hinnangul vaja on täiesti uut kontseptsiooni metsanduse reguleerimiseks. Seda saaks Ahase sõnul juurutada sügisel ja talvel Riigikogu menetlusse tulevates metsandust reguleerivates aktides, milleks on metsanduse arengukava, metsaseadus ja looduskaitseseaduses.

Lisaks metsanduse regulatsiooni puudutavatele teemadele on Ahase sõnul riigikogulaste erilist tähelepanu vaja üle 600.000 hektari omanikuta metsamaa tuleviku otsustamisel, mida hetkel plaanitakse maade andmist Riigimetsa Majandamise Keskuse haldusesse.

Ahas ütles ETAle, et teisipäeva õhtuks on matkale registreerunud 16 Riigikogu liiget, kes esindavad enamvähem võrdselt kõiki fraktsioone.