Rahumägi laskis tänavu oma maja ehitada Pusku külla merest 80 meetri kaugusele. Seaduse järgi pidanuks maja olema merest vähemalt 100 meetri kaugusel, seepärast trahvis Läänemaa keskkonnainspektsioon suvel riigikogulast 7800 krooniga ja andis seadusrikkumise lõpetamiseks aega 1. jaanuarini, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ridala vallavalitsus saatis keskkonnaministeeriumisse piirkonna detailplaneeringu muutmise taotluse, mis nihutaks ehituskeeluvööndi 80 meetrini merest ja ühtlasi muudaks Rahu- mäe maja asukoha seaduslikuks. Ministeerium keeldus seda hiljuti muutmast.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna spetsialisti Urve Sinijärve sõnul keeldus ministeerium loast, sest muidu tekiks piirkonda tiheasustusala, millega kaasneksid ulatuslikud raied rannametsas.

“Uurisime kõiki planeeringuga seotud dokumente ning jõudsime järeldusele, et antud taotluse puhul ei ole suurimaks probleemiks mitte planeeringualal asuv ebaseaduslik ehitis, vaid detailplaneeringu lahendus tervikuna,” ütles ta.

“Asi ei ole selles, et tahame riigikogu liikmele erandit,” ütles Ridala vallavanem Toomas Schmidt. “Nii ühel kui teisel pool Rahumäe maja on ehituskeelu-vööndit juba vähendatud. Taotlesime keeluvööndi vähendamist terve ala kohta, et rannaäär ei jääks hambuline.”

Schmidti sõnul vähendab vallavalitsus nüüd planeeringus ette nähtud majade arvu, et tekiks hajaasustus, ja läheb siis uuele katsele. Jaanus Rahumägi keskkonnaministeeriumi otsust kommenteerida ei soovinud.

Mere äärde ehitamisel tekib Sinijärve sõnul kõige rohkem probleeme uute asulatega, mida vallad elanike meelitamisel võimalikult ranna ligidale püüavad rajada.

“Näiteks Jõelähtme valla üldplaneering nägi algselt ette mitut tiheasustusala servapidi ehituspiirangutsooni. Me ei saanud seda õigeks pidada,” rääkis Sinijärv.

Keskkonnaministeeriumisse on tänavu esitatud 50 taotlust keeluvööndisse ehitusloa saamiseks, neist pooltele on minister Villu Reiljan loa andnud.

Tingimusteta äraütlemisi on ainult kümme. “Me ei anna väga kergelt luba kaldatsooni ehitamiseks, aga juhtumid on väga erinevad ja vahel on see targem kui keeldumine,” ütles looduskaitsespetsialist Urve Sinijärv. Ta tõi näiteks taotluse eelmisest nädalast, kus krundiomanik palus luba maja veele lähemale ehitada, et vältida puude mahavõtmist.