Riigikogu saadik Heidy Purga oli Viinis 19.-24. mail. Riigikogu liikmena ei saa ta puhkust võtta, küll aga on tal võimalik kirjutada riigikogu juhatusele avaldus, et talle ei maksta konkreetse perioodi eest palka (antud juhul kuue päeva eest). Seda juhul, kui riigikogu liige ei tegele talle ette nähtud saadiku tööga.

Heidy Purga oli enne riigikogu liikmeks valimist Eesti Laulu produtsent Eesti Rahvusringhäälingus. Et oma töö lõpule viia, vormistas ERR Purgale lähetuse Viini. Purga viibis Viinis riigikogu istungivabal nädalal, kus komisjonide tööd ei toimunud.

Purga kirjutas Facebookis, et juba mitmes ajakirjanik on pöördunud tema poole küsimusega, mis asjus ta Eurovisioonil viibib ning pigem on küsimus olnud selles, kas tema Viinis viibimine kajastub kuludokumentides. 

ERR-i juhatuse esimees Margus Allikmaa ütles möödunud nädalal Õhtulehele, et Purgaga on sõlmitud töövõtuleping, millega kaetakse tema Austria pealinnas viibimise kulud. Allikmaa selgitusel on tegemist loogilise sammuga, kuna Purga oli rahvusringhäälingus töötades Eesti Laulu korraldamisega tihedalt seotud. "Iga etapp tuleb lõpuni viia. On loomulik, et ta teeb selle lõpuni. Tema lauluvõistluse finaalikogemused on väga suured. Pigem tekitaks küsimusi see, kui mina rahvusringhäälingu kulul Viini oleksin sõitnud," tõdes Allikmaa.

Riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver kinnitas, et eelmisel nädalal ei toimunud riigikogu istungeid ning Purga ei ole esitanud avaldust konkreetse perioodi (19.-24. mai) riigikogulase palga mitte maksmiseks. Samuti lisas ta, et Heidy Purga on osalenud 11., 12., 13. ja 14. mail riigikogu istungitel ja seal hääletanud.

"Riigikogu liige ei ole õiguslikult kohustatud istungitest osa võtma. Seetõttu ei ole tema palk seotud sellega, kas riigikogu liige võtab istungitest osa või mitte. Samuti tuleb arvestada, et peale täiskogu istungitest osavõtu täidab riigikogu liige oma ülesandeid veel mitmesugustel viisidel. Siin ei ole võimalik anda ammendavat loetelu, selle määratleb riigikogu liige ise oma parima äranägemise järgi ja selgitades seda vajaduse korral avalikkusele ise."

Nimelt tõi Kalle Muuli Kuku raadio saates "Muuli ja Samost" ühe näite riigikogulase töötasu kujunemisest ning lisas, et riigikogu liige on tööl 24/7. Purga puhul tõi ta näitena, kuidas samal ajal Eesti delegatsiooniga Eurovisiooni lauluvõistlusel Viinis viibides ei teinud ta seal riigikogulasena tööd, kuid ometi makstakse talle juunikuus kogu riigikogulase kuupalk. 

Mis summas täpsemalt ERR Purga Viinis viibimise kulud kinni maksis, ei ole teada. Heidy Purga sõnul oli tegemist tema Eesti Laulu projekti lõpetamisega. "Kuna Eurovisioon on üks ja üsna oluline osa Eesti Laulust, siis lõpetasin Viinis projekti, osaledes delegatsioonijuhti abistavates ülesannetes. Olen Eesti Laulu produtsent olnud selle algusest peale, 2015 aasta seisuga kokku 7 aastat. Kuna töötan alates 2015 aastast märtsist riigikogus, olen ringhäälingunõukogu ja kultuurikomisjoni liige, on Eesti Laul minu jaoks sellega lõpetatud," vastas Purga küsimustele, kas ta plaanib olla ka järgmisel aastal Eurovisioonil Eesti delegatsioonis. 

Eesti Eurovisiooni delegatsioon saabus Viini 10. mail ja jõudis kodumaale 24. mail. Heidy Purga viibis koos delegatsiooniga Viinis 19.-24. mail. 

Kuu aega tagasi kirjutas Delfi sellest, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimees Martin Helme viibis kaks päeva Brüsselis ega saanud seetõttu riigikogu tööst osa võtta. Riigikogust puudumist ta hüvitama ei pidanud, seda enam, et oma tööülesandeid võivad riigikogulased ise määratleda. Helme viibis Brüsselis Euroopa Konservatiivide ja Reformistide grupi (ECR) kutsel ja nende kuludega, tema eesmärgiks oli tutvustada Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda ja arutada koostöövõimalusi.