1. novembrist jõustuva uue korra kohaselt jääb päevarahast ilma umbes 40 saadikut, selle koossseisu lõpuni hoiab parlament niimoodi kokku 200.000 krooni.

Juhatuse otsuse kohaselt peavad 1. detsembriks hotellidest välja kolima reformierakondlased Väino Linde ja Andres Taimla ning keskerakondlane Toomas Varek.

Esimene elab Pirital Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse hotellis ning riigikogu kantselei maksab tema eest 7500 krooni kuus. Teised kaks elavad Mustamäel Hermese hotellis, kummagi hotellikuludeks tasub riigikogu 9000 krooni kuus.

Kui riigikogu vanematekogu soostub juhatuse ettepanekuga, ei hakka järgmiste koosseisude Tallinnast kaugelt pärinevad saadikud enam hotellides elama. Nad võivad seal olla vaid ühe kuu pärast parlamendi kokkutulekut või asendusliikmena riigikokku pääsemist ning peavad selle kuu jooksul endale eluaseme otsima.

Küll peaks juhatuse ettepaneku kohaselt säilima väljastpoolt Tallinna ja sellega piirnevaid valdu pärinevate saadikute 5000-kroonine eluasemehüvitis. Juhatuse arusaama kohaselt makstakse see 5000 otse saadikule ning rahvaesindaja otsustab ise, kuidas ta seda kasutab. Summa on riigikogu esimehe Toomas Savi sõnul vaidlusobjekt ja seda võib ka muuta.

Kuritarvituste vältimiseks pakub juhatus välja kas ühest valitsusliidu ja opositsiooni esindajast koosneva kontrollorgani või teise võimalusena riigikogu ajutise komisjoni. Oma roll on Savi hinnangul ka riigikontrollil ja avalikkusel, kuid riigikogu kantselei töötajad ei saa saadikut siiski kontrollida.

Juhatus pakub vanematekogule ka saadikute uue palgakorralduse. Selle järgi esitab statistikaamet iga aasta jaanuari lõpuks eelmise aasta neljanda kvartali keskmise palga, mis jääbki aasta lõpuni parlamendiliikme palga aluseks. Riigikogu lihtliikmel korrutatakse see keskmine nelja ning teistel suurema kordajaga. Praegu muutub riigikogu liikme palk neli korda aastas.

Juhatus soovib liita ka senise esindustasu ja transpordikulud üheks kuluhüvitiseks. See oleks 30 protsenti saadiku palgast ja jääks maksuvabaks nagu senine esinduskulugi. Võrreldes praeguse 20-protsendilise esindustasu ning transpordihüvitisega, kaotaks saadik umbes 1000 krooni kuus.

Savi ei pooldanud kuluhüvitise maksustamist. Ta viitas nii sellele, et riigikogu liige peab olema esinduslik, kui ka Soome parlamendiliikmete piiramatutele transpordihüvitistele. Lisaks ütles Savi, et kuluhüvitise maksustamine viib selle raha pensionide arvutamise aluseks oleva summa hulka ja suurendaks nii saadikutele määratavaid eripensione.

Ka avaldas ta arvamust, et kuluhüvitise puhul ei hakata nõudma tšekkide või muu sellise esitamist.

Kui vanematekogu ja fraktsioonid juhatuse ettepanekutega nõustuvad või ka oma seisukohad välja pakuvad, esitatakse riigikogule eelnõu, mis vastuvõtmisel jõustuks kevadel valitavate riigikogu kümnenda koosseisu saadikute kohta.

“Meie eesmärk on, et eelnõu saaks võimalikult laia toetuse ja riigikogus ka läbi läheks,” viitas Savi osa saadikute vastuseisule katsetele nende sissetulekuid piirata või korrastada.

Esmaspäeval esitasid nii Mõõdukad kui ka Rahvaliit riigikogule oma eelnõu, millega püüavad riigikogu liikmete tulusid vähendada.