24. oktoobril andsid Vabaerakonna esimees Kaul Nurm, ajalehe Keskus väljaandja Juku-Kalle Raid, Vabaerakonna juhatuse liige Ain Ostra ja Vabaerakonna koordinaator Kaja Vajak riigikogu esimees Eiki Nestorile üle kollektiivsele pöördumisele „Poliitilise dieedi kolm retsepti“ antud allkirjad.

Raid ütleb, et tal on tõsiselt hea meel, et kapist väljatuleku aegadel tulevad mõned asjad ka parlamendikomisjonide sahtlitest lagedale.

„Kolme dieedi mõte on seadus eelkõige poliitika ja poliitikute enda pihta; need on kohad, kus võiks paksenemise asemel õheneda. Osad neist asjadest said alguse juba umbes viis aastat tagasi, aga tollal jäid need ringkaitse tõttu unarusse. Ehk jõuame viimaks poliitikamasinavärgi reaalsete kärbeteni.

Enne valimisi võiks valija kaaluda oma kandidaadi üle: kas me süvendame ahnust või suudame sellest loobuda? Niisiis, vähendame parteide rahastamist, üritame vähendada kuluhüvitisi kolmandikule praegusest ja loobuks õige ka topeltministrite pidamisest.“

Vabaerakonna esimehe Kaul Nurme sõnul andis suvel pöördumisele allkirja 1310 inimest.

„Erakondade liigne rahastamine riigieelarvest on üks poliitikute poolt loodud poliitilistest „kaitsetollidest“, mis piirab uute jõudude ja ideede jõudmist parlamenti.

On vastuvõetamatu, kuidas erakonnad, kes toetavad avatud konkurentsi majanduses, piiravad seda poliitikas. Seetõttu on poliitilise raha oluline vähendamine riigieelarvest hädavajalik, et avada aus konkurents poliitilisel turul ja suurendada seeläbi vastuvõetavate otsuste kvaliteeti riigikogus.“

Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Andres Herkel ütleb, et Vabaerakonna pöördumine lähtub arusaamisest, et enne kui hakata riiki reformima, peavad poliitikud vaatama peeglisse ja oma silmnäo puhtaks pesema.

„Poliitika tegemine ei eelda, et meil on tohutult privileege, vaid eeskätt seda, et meil on kohustused. Muuseas on poliitikuil kohustus näidata kätte need kohad, kus riigiaparaat priiskab ja iseendale mittevajalikke ülesandeid välja mõtleb.

Seda on tihti raske öelda, see nõuab meelekindlust. Kui aga kohe tuleb vastus, et kuulge, vaadake kõigepealt iseenda kulutused läbi, siis on jutt ette läbi kukkunud ja osavad ametnikud keeravad iseenda hüvedesse armunud poliitiku lihtsalt ümber sõrme.“

Pöördumises „Poliitilise dieedi kolm retsepti“ rõhutab Vabaerakond nutika ja säästliku valitsemise olulisust. Ühiskonnale eeskuju andva kokkuhoiu käigus tuleb Vabaerakonna hinnangul vähendada erakondade rahastamist poole võrra, riigikogu liikmete kuluhüvitisi kolm korda ja ühtlasi kaotada dubleerivad ministrikohad.