Riigikogu pressisekretär Gunnar Paal naerab Delfiga rääkides: tõepoolest, öösel pole Toompea lossis keegi sõba silmale saanud. Ka kohvik on “loomulikult” töötanud terve öö.

Paal ei soovi nimetada istungit venitava Keskfraktsiooni tegevust mitte obstruktsionismiks, vaid riigikogu kodukorras ettenähtud võimaluse kasutamist

Istung algas kolmapäeval kell 14. Kell 21.41 hakkas parlament läbi hääletama riigieelarvele esitatud muudatusettepanekuid. “Päikesetõusuks oli läbi hääletatud 58,” sõnas Paal.

Kokku on muudatusettepanekuid esitatud 225. Paali sõnul saab istung aga kesta vaid kella 13-ni, pikendamise korral aga kella 14-ni.

Kui selle ajal jooksul ei jõuta ettepanekuid läbi hääletada, jätkub istung järgmisel nädalal.

Saalis istub Paali sõnul hääletustulemusi vaadates üle poole rahvaasemikest.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Peep Aru hindab opositsiooni tegevust viimase ööpäeva jooksul Riigikogus täiesti mõistetamatuks ja viitab demokraatliku riigikorralduse mittemõistmisele opositsioonierakondades, teatas Delfile erakonna pressiesindaja.

Aru juhtis tähelepanu asjaolule, et suurem osa väidetavalt oma valijate huvide eest võitlevaid Keskerakonna fraktsiooni liikmeid on viimase Riigikogu 18-tunnise istungi jooksul saalist suure osa istungi ajast puudunud. “See fakt, nagu ka ühe-kahe inimese jätmine saali Riigikogu töö torpedeerimiseks vaheaegade võtmisega, näitab, et nad ei võta oma saadikumandaati mitte kui tööd, vaid kui naljategemist,” lausus ta.

Aru kinnitusel võetakse 2005.aasta riigieelarve, mis väljendab praeguse valitsuskoalitsiooni prioriteete, parlamendi poolt nagunii vastu. Poliitilise mängurlusega takistab opositsioon aga teiste riigile oluliste seaduste menetlemist.

Riigikogu asespiikri, reformierakondlase Rein Langi sõnul ei saa Keskerakonna fraktsiooni kolmapäeva õhtul alanud tegevust eelarve menetlemisel kuidagi mõistlikuks pidada.

“Esmalt püütakse parlamenti naeruvääristada kümnete sõnasõnalt sarnaste muudatusettepanekute esitamisega eelarvesse. Seejärel valatakse oma kibestumist välja Riigikogu istungi venitamisega esitamata selgitusi või soove, mille baasilt oleks võimalik konstruktiivne arutelu,” lausus ta pressiesindaja vahendusel.

Riigikogu aseesimees lisas, et poliitika on mõistlike kompromisside otsimise kunst ja parlamenditöö sihilik torpedeerimine nende kompromisside leidmise hulka kindlasti ei kuulu. “Sellist tegevust nimetati eelmisel sajandil “juntimiseks” ja 21.sajandi Eesti demokraatias sellel kindlasti kohta olla ei tohiks,” sõnas Lang.

Isamaaliit on pannud hääletusele oma muudatusettepanekud, kuid ei ole võtnud vaheaegu arutelu venitamiseks, teatas Delfile erakonna pressiesindaja.

Isamaaliidu muudatusettepanekud on suunatud ühiskonna jätkusuutlikule arengule, eriti lastega perede olukorra parandamisele. Ettepanekute suur arv tuleb sellest, et Isamaaliit peab õigeks haridusinvesteeringute jagamist vastavalt maakondades kokkulepitud pingeridadele.

Keskerakonna fraktsioon Riigikogus lubab jätkata 10-minutiliste vaheaegade võtmist 2005.aasta riigieelarve menetlemisel, et mõjutada parlamendienamust langetama otsuseid kogu ühiskonna huvides.

“Võttes 10-minutilisi vaheaegu on Keskerakonna fraktsiooni eesmärgiks anda koalitsioonile aega jõuda arusaamisele, et tulumaksureform tähendab kõrgemaid kaudseid makse ja viletsamat avalikku teenust,” ütles keskfraktsiooni esimees Vilja Savisaar. “Tulumaksu alandamisega võidab viis protsenti jõukamaid inimesi ning kaotavad kõik ülejäänud. ”

Savisaare sõnul on obstruktsiooni kasutamise näol tegemist opositsioonivähemuse ainukese tsiviliseeritud võimalusega mõjutada parlamendienamust langetama otsuseid kogu ühiskonna huvides.

Savisaare sõnul rakendab Keskerakonna fraktsioon vaheaegade võtmist ühiskonna põhiväärtuste ja rahva võimu kaitseks. “Seda on mõistnud ka paljud juhtivad koalitsioonipoliitikud, kes on hakanud lõpuks kahtlema tulumaksureformi õigsuses ja põhjendatuses,” lisas Savisaar.

Eelarvemenetluse jätkudes senises tempos on parandusettepanekute hääletuse lõppu oodata nädala pärast.

Sellel aastal ei ole valitsusliit 2005. aasta riigieelarve arutelul arvestanud mitte ühtegi opositsiooni ettepanekut, nentis Isamaaliit.