„Seni oli keeruline siduda GBL-i konkreetsete kuritegudega, kuna aine polnud keelatud ning on praegugi tööstuslikult kasutatav,“ rääkis siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhataja asetäitja Veiko Kommusaar.

Sotsiaalministeeriumi esitatud seadusemuudatus annab nii politseile kui maksu- ja tolliametile võimaluse paremini tegeleda nende inimestega, kellel on kuritegelik eesmärk nende ainete Eestisse toomisel ja kasutamisel narkootiliste ainete tootmiseks.

Eestis on praegu probleemiks keemiliste ühendite GBL ja 1,4-BD suukaudne tarbimine narkojoobe tekitamise eesmärgil ning GBL-ist narkootilise aine GHB valmistamine. GHB on psühhotroopne aine, mida seostatakse rahva seas kõige enam just seksuaalse kuritarvitamise juhtumitega, kui seda on pandud näiteks ööklubis ohvrite joogi sisse.

GBL-i ja 1,4-BD käitlemine on edaspidi keelatud üksnes narkojoobe tekitamise eesmärgil. Samu aineid kasutatakse ka tööstuslikul eesmärgil, eelkõige kummi ja plastikute sünteesis, samuti värvitööstuses ja tööstusliku lahustina. Tööstuslikul kasutuseesmärgil on GBL-i kasutamine lubatud ka edaspidiselt.

Viimase kahe aasta jooksul on politsei konfiskeerinud ligi 42 kilo GHB-d ja 199 kilo GHB lähteainet GBL-i. Viimase nelja aasta jooksul on politsei avastanud 9 narkolaborit, kus valmistati GHB-d.