Avalduses kutsub riigikogu üles vaba laevaliikluse taastamisele Kertši väinas ja Aasovi merel, kõiki riike toetama Ukrainat tema territoriaalse terviklikkuse kaitsel, mitte tunnustama Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist ning kehtestama Venemaa suhtes täiendavaid sanktsioone.

Eelnõu algatas 89 riigikogulast. Nimekirja näeb SIIT. Täna toimunud riigikogu istungil oli kohal 84 saadikut, neist 79 hääletas eelnõu poolt. Keegi vastu polnud, ent viis saadikut jättis hääletamata. Paistab üllatav, et nende hulgas on reformierakondlane Madis Milling - Reformierakond on korduvalt eri pressiteadetes rõhutanud, et terve fraktsioon toetab avaldust.

Milling selgitas Delfile, et ta oli eelnõu üks algatajatest ja toetab seda kahel käel, paraku venis istung täna tema jaoks liiga pikaks ja ta pidi enne lõpphääletust lahkuma. Istung algas kell 17 ja oli ka mitmeid sõnavõtte. Milling märkis, et tal on täna Tamsalus etendus (Vana Baskini teatri "Kas hakkame seksima?" algusega kell 19 - toim). "Saalitäis inimesi ja hullud teeolud, pidin ära minema," lausus Milling. "Kellaaaeg ei istunud, aga vähemasti on südametunnistus puhas, toetan seda avaldust."

Lisaks jätsid hääletamata Isamaa esindajad Helir-Valdor Seeder ning Sven Sester. Isamaa fraktsioonist kinnitati Delfile, et Seederil ja Sesteril oli ees ammu planeeritud kohtumine, mistap nad pidid istungilt lahkuma. Rõhutatakse, et eelnõud nad toetasid ja olid ka ise algatajad.

Keskerakondlastest jätsid hääletamata Valeri Korb ja Igor Kravtšenko. Keskerakonna eest võttis istungil sõna Enn Eesmaa, kes märkis, et nende fraktsioonis tõdeti nii Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherinile kui ka Euroopa mitmele riigijuhile viidates, et edasistes sanktsioonides pole rahvusvaheliselt kokku lepitud, mistõttu tekitas küsimusi ka riigikogu avalduses väljatoodud üleskutse sanktsioonide laiendamiseks. "Keskerakonna fraktsiooni rõhuv enamus toetab avaldust. Kuigi meil pole konsensust avalduse tervikliku sõnastuse osas, fraktsiooni ükski liige avaldusele vastu ei hääleta, sest üleskutse pingete lahendamiseks piirkonnas on tervitatav ja hädavajalik."

Istungilt puudusid Raivo Aeg (Isamaa), Dmitri Dmitrijev (Keskerakond), Peeter Ernits (fraktsiooni mittekuuluv), Martin Helme (EKRE), Olga Ivanova (fraktsiooni mittekuuluv), Uno Kaskpeit (EKRE), Siret Kotka-Repinski (Keskerakond), Külliki Kübarasepp (Vabaerakond), Oudekki Loone (Keskerakond), Lauri Luik (Reformierakond), Ain Lutsepp (Vabaerakond), Mati Raidma (Reformierakond), Laine Randjärv (Reformierakond), Arno Sild (EKRE), Mihhail Stalnuhhin (Keskerakond), Karin Tammemägi (Keskerakond), Vladimir Velman (Keskerakond).