Riigikogu Tiibeti toetusrühma esimehe Andres Herkeli kinnitusel teatas toetusrühma Hiina visiidi korraldaja China People’s Foreign Affairs Institute visiidi edasilükkamisest määramata ajaks.

"Korraldava organisatsiooni sõnul on kahetsusväärne, et nii kauges ettevalmistusjärgus visiit ära jääb. Toimunut on lihtne seostada eesseisva dalai-laama Eesti-visiidiga, kuid samas ei ole mõtet spekulatsioonidega ka liiga kaugele minna," ütles Herkel.

"Esiteks teadsid Hiina-poolsed korraldajad Hiina Välispoliitika Instituudist väga hästi, et dalai-laama augusti teisel poolel Eestisse tuleb. Teiseks oli Eesti saadik Hiinas Andres Unga juba aasta tagasi jõudnud väga kaugele sarnase visiidi korraldamisega riigikogu eelmise koosseisu liikmetele ja ka siis jäi visiit Hiina poole meelemuutuse tõttu ootamatult ära. Toona olid paika pandud sõidu kuupäevad, seekord jõuti juba delegatsiooni moodustamiseni ja isegi lennupiletite tellimiseni," ütles Herkel.

"Me tunnustame Eesti saadiku tegevust, kes on otsinud dialoogi Hiina võimude ja riigikogu Tiibeti toetusrühma vahel. Selliseid visiite on olnud ka teiste riikide rahvaesindajatel ja neid on ka viimasel hetkel ära jäetud, mistõttu tegelikult pole toimunus väga palju üllatavat," lisas Herkel.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma ja Eesti-Hiina parlamendirühma esindajate visiit Hiina Rahvavabariiki ja Tiibetisse pidanuks toimuma 30. juulist kuni 7. augustini.