Riigikogu reformierakondlasest aseesimees Keit Pentus ütles BNS-ile, et programmi ettevalmistamine käib ja visiidi üksikasjadest on praegu veel vara rääkida.

"Et visiit ladusalt toimiks, on vaja põhjalikku ettevalmistust. Detailsed kohtumised, programm ja visiidi aeg ei ole veel sellises faasis, et neid saaks tutvustada. Ma annaksin midagi täpsemat öeldes väga ennatlikke signaale," lausus Pentus.

Riigikogu aseesimehe sõnul ei ole praegu veel võimalik öelda ka seda, kellega riigikogu liikmetel Tiibetis kohtuda õnnestub ja kes Eesti delegatsiooni kuuluvad, kuna see jääb riigikogu uue koosseisu otsustada. Riigikogu uus koosseis valitakse tuleva aasta 6. märtsil toimuvatel valimistel. "Loodan, et visiit saab olema igati sisuka programmiga," lausus Pentus.

Riigikogu liikmete võimalikust visiidist Tiibetisse rääkis mullu detsembris Hiinas käinud riigikogu väliskomisjoni delegatsioon. Selle liikmed tõstatasid Hiina rahvakongressi väliskomisjoniga kohtudes ka inimõiguste ja Tiibeti teema, mille peale soovitasid hiinlased riigikogu liikmetel Tiibeti olukorraga kohapeal tutvuda.

Riigikogu sotsiaaldemokraadist väliskomisjoni esimees Sven Mikser ütles mullu detsembris BNS-ile, et riigikogu liikmetel tuleks Tiibeti visiidi teemat suhtluses Hiina kolleegidega üleval hoida. Ta avaldas lootust, et riigikogu Tiibeti toetusgrupi liikmetel õnnestub käia Tiibetis veel parlamendi selle koosseisu ajal. Nüüdseks on selgunud, et praeguse koosseisu ajal riigikogu liikmed siiski Tiibetisse ei jõua.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma kuulub 13 saadikut Eestimaa Roheliste, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Reformierakonna fraktsioonist. Toetusrühma esimees on Aleksei Lotman, aseesimees Silver Meikar ja liikmed Andres Herkel, Mart Jüssi, Mari-Ann Kelam, Mart Laar, Valdur Lahtvee, Ken-Marti Vaher, Mart Nutt, Jaak Salumets, Toomas Trapido, Peeter Tulviste ja Lauri Vahtre.