ELAKi esimehe Kalle Pallingu sõnul toetas komisjon Läti seimi rohelise kaardi initsiatiivi, et juhtida Euroopa Komisjoni tähelepanu puudulikule vihakõne regulatsioonile Euroopa Liidus, vahendas riigikogu pressiteenistus.

"Vihakõne tõkestamine on täna aeganõudev, keeruline ja võiks olla palju efektiivsem. Igal riigil peaks olema võimalus kiiresti reageerida teisest riigist tuleva meediateenuse levi tõkestamiseks, kui see õõnestab riigi poliitilist stabiilsust, õhutab vägivalda või tekitab ühiskonnas pingeid ja lõhesid," ütles Palling. "See on esimene kord, kui riigikogu ühineb Euroopa Liidu parlamentide rohelise kaardi algatusega," lisas Palling.

Läti parlamendi Euroopa Liidu asjade komisjon on esitanud rohelise kaardi ettepaneku audiovisuaalmeedia teenuste direktiivi (AVMSD) läbivaatamise kohta, kus juhitakse tähelepanu valupunktidele seoses vihakõne regulatsiooniga. Euroopa Komisjonil on kavas avaldada uuendatud AVMSD eelnõu tänavu kevadel.

Rohelise kaardi algatusega tehakse Euroopa Komisjonile ettepanek luua kiire tegutsemise mehhanism liikmesriikide pädevatele asutustele reeglite rikkumise ja viha õhutamise korral ning tuua väljastpoolt Euroopa Liitu tulevad meediateenused direktiivi reguleerimisalasse. Samuti soovitakse lõpetada teleülekannete ja tellitavate teenuste ebavõrdne kohtlemine.

Roheline kaart on ELi liikmesriikide mitteametlik parlamentaarne algatus, millega taotletakse Euroopa Komisjoni tegevust mingi valdkonna õigusloome arendamiseks ja muutmiseks.

ELAK kinnitas Eesti seisukohad AVMSDi läbivaatamise konsultatsioonidokumendi kohta eelmise aasta 28. septembril.