Paneeldiskussiooni eesmärk on avatud mõttevahetus samasooliste paaride ja peredega seotud teemadel, osutamaks reaalse elu kitsaskohtadele, millega Eestis samasoolised paarid täna kokku puutuvad, teatas Eesti LGBT (lesbide, geide, biseksuaalide, transseksuaalide) ühing.

Ühingu teatel Eestis täna samasooliste paaride kooselu ei tunnustata ning perekonna kaitse samasoolistele peredele ei laiene.

Panelistidena osalevad riigikogu liikmed Imre Sooäär, Andres Anvelt ja Olga Sõtnik ning inimesed, kes jagavad oma isiklikke kogemusi olukorras, kus Eesti ühiskonnas levivad negatiivsed hoiakud samasooliste perede kohta. Paneeldiskussioooni avab tervitussõnadega Ameerika Ühendriikide suursaadik Jeffrey D. Levine.

„Eesti ühiskonnas elavad kõrvuti väga erisugused perekonnad, mis kõik vajavad riigi kaitset. Paneeldiskussioon aitab paremini avada samasooliste paaride kooselu teemat, mis Eestis viimasel ajal palju tähelepanu on saanud. Soovime dialoogi riigikogu liikmetega, et arutada samasooliste paaride olukorda Eesti ühiskonnas ning leida võimalikke lahendusi,“ selgitas sündmuse tagamaid Helen Talalaev, Eesti LGBT Ühingu president.

Täna on rahvusvaheline homofoobiavastane päev. Just sel päeval 1990. aastal eemaldas Maailma Terviseorganisatsioon homoseksuaalsuse psüühikahäirete nimekirjast. Selle olulise võrdse kohtlemise verstaposti tähistamiseks ja oma toetuse väljendamiseks hooliva ja salliva ühiskonna poolt heiskavad Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Austria ja Kanada suursaatkonnad 17. mail vikerkaarelipud.