41 riigikogu liikme algatatud eelnõu Eesti põhiseaduse muutmise seadus kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel valimisea langetamiseks näeb ette, et seadusemuudatuse jõustumiseks peab riigikogu uus koosseis selle vastu võtma kolmeviiendikulise häälteenamusega ehk selle poolt peab olema vähemalt 61 saadikut, teatas riigikogu.

Seejuures läheb eelnõu uues koosseisus lõpphääletusele kohe esimesel lugemisel ning päevakorda tuleb see võtta esimesel võimalusel. Kui uus riigikogu seaduse vastu võtab, saaksid järgmistel kohalikel valimistel 2017. aastal oma hääle anda ka 16- ja 17-aastased noored.

Seadusemuudatuse eesmärgiks on läbi valimisea alandamise kaasata senisest enam noori inimesi kohaliku elu avalike asjade arutamisse ja otsustamisse.

Eelnõu algatajad märgivad eelnõu seletuskirjas, et Eesti ühiskond järjest vananeb, mistõttu vanemaealised omavad üha rohkem valimistel kaalu ning üha eakamad langetavad otsuseid ka noorte elu puudutavates küsimustes. Valimisea langetamine tõstaks valimisõigust omavate inimeste seas noorte osakaalu.

Eestis on 16–18-aastaseid noori umbes 24 000. Kui eeldada, et neist tuleb valima keskmiselt ligi 60 protsenti, siis võiks see tähendada 14 000–15 000 valija lisandumist.

Muudatus võiks eelnõu seletuskirja kohaselt tuua kaasa noorte huvi kasvu poliitika, riigi ja kohaliku omavalitsuse arengu suhtes. Just kohaliku omavalitsuse tasandil tehakse enam noori puudutavaid otsuseid – näiteks koolivõrgu, spordirajatiste, vaba aja kohtade ja rajatiste kohta.

Kalvi Kõva: ühiskond on valimisea langetamiseks küps

Sotsiaaldemokraat Kalvi Kõva kinnitas täna riigikogus, et valimisea langetamine kohalikel valimistel on demokraatlik samm, mis näitab Eesti ühiskonna küpsust, teatasid sotsiaaldemokraadid.

Sotsiaaldemokraadid peavad noortele valimisõiguse andmist kohalikel valimistel õigeks sammuks, mis aitab valijaskonda nii suurendada kui tasakaalustada. „Ühiskond on selleks küps. Ei maksa karta, et valimisea langetamine tooks kaasa poliitmaastiku kukerpalli. Valimissimulatsioonid näitavad, et noorte parteilised eelistused on sarnased tegeliku valijaskonna omadega: äärmuslike parteide või kandidaatide populaarsuse tõusu noorte seas pole oodata,“ rääkis Kõva.

Kõva sõnul lööb juba täna hulk noori kas noortevolikogude või õpilasomavalitsuste kaudu kohalikus poliitikas kaasa. „Need noored on oma kodukoha patrioodid. Kui 16- ja 17-aastased noored saavad osaleda kohalike omavalitsuste valimistel, paneb see neile ka vastutuse. Sellise sidususe tekitamine suurendab võimalust, et noored pöörduvad pärast õpinguid oma kodukohta tagasi,“ märkis Kõva.