Nädal-kaks tagasi oli kõrgemate riigiametnike ametipalga seaduse eelnõus kirjas, et riigikogu liikme tasuks saab 60 protsenti presidendi palgast, kuid eile otsustas riigikogu põhiseaduskomisjon, et saadikute tulevast palka peaks veel viie protsendi võrra tõstma, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui presidendi palk jääks sama suureks, nagu see on praegu, saaksid riigikogulased vä­he­malt 6000-kroonise palgatõusu.

Põhiseaduskomisjoni esimees reformierakondlane Väino Lin­de selgitas, et parlamendisaadikud polnud ainsad, kelle tulevast palka koefitsientide tõstmise kaudu suurendati — nii näiteks said viieprotsendise palgatõusu osaliseks ka ministrid, õiguskantsler, riigikohtu liikmed ja kaitseväe juhataja.

Küsimusele, kelle idee oli peale kohtunike palga ka parlamendisaadikute ja ministrite tulevast palka suurendada, Eesti Päevaleht paraku vastust ei saanud. Üks koefitsientide muutmise ette võtnud komisjoni liige väitis, et ta polnud istungil ko­hal, teine aga oli arutelu ajal hoo­pis ruumist väljas.

Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik selgitas, et tegemist on erakondadevahelise kokkuleppega ning mõnes versioonis oli riigikogu liikmete palk veelgi kõrgem.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles, et töö käigus käisid palgakoefitsiendid üles ja alla: „Kes enam jõuab mäletada, kes neid ettepanekuid on teinud.”


Riigikogu pressitalitus parandab tänameediaväljaannetes ilmunud uudist, et riigikogu liikme palkakavatsetakse tõsta 6000 krooni võrra.

Praegumakstakse Riigikogu liikmetele palka 2008. aasta IV kvartali keskmisepalga alusel, mis on 13 117 krooni. Korrutades selle summa vastavaltseadusele neljaga, saame riigikogu liikme palgaks 52 468, selgitaspressitalitus.

Milliseks kujuneb riigikogu liikme palk alates järgmisest koosseisust, ei ole praegu veel teada. Riigi kõrgemate ametiisikute ametipalkade seaduse eelnõu on täna riigikogus alles esimesel lugemisel ning veel ei ole kindlaks määratud, milliseks kujuneb vabariigi presidendi palk. Kuna riigikogu liikmete kavandatavad palgad on sellega seotud, ei ole täna alust väita, et riigikogu plaanib oma palku tõsta.