Väliskomisjoni delegatsioon sõidab Jaapanisse ja Koreasse valmistama ette Aasia-strateegia raportit. Visiidi käigus soovitakse saada ülevaade regioonis toimuvast, samuti arendada kahepoolseid parlamentaarseid suhteid.

Kohtumistel keskendutakse Eesti poliitilistele ja majandussuhetele nende riikidega. Visiidi käigus on ette nähtud kohtumised nii Jaapani kui ka Korea Vabariigi juhtivate poliitikute ja ametiisikutega, samuti külastatakse mitmeid ettevõtteid.

Kavandatud on mõttevahetused nii välispoliitilistel, majanduslikel kui ka kultuurialastel teemadel. Tähelepanu all on ka nimetatud riikide investorite kaasamine Eesti majandusse. Samuti on kavas käsitleda küberturvalisuse ja e-valitsemise küsimusi.

Delegatsiooni juhi Marko Mihkelsoni sõnul on Aasia regioon juba täna mängimas väga olulist rolli maailma jõujoonte kujundamisel, mistõttu tihedama koostöö arendamine sealsete riikidega on Eesti välispoliitikas üha olulisem prioriteet.

„Jaapan ja Korea Vabariik pakuvad Eesti välismajandushuvidele palju uusi võimalusi, mille paremaks rakendamiseks on hädavajalik poliitiliste suhete süvendamine,“ ütles Mihkelson.

Nii Jaapanisse kui Korea Vabariiki läheb väliskomisjon esmakordselt.

Korea Vabariigi Rahvusassamblee president Hee Tae Park külastas Eestit sellel suvel. See on seni toimunud kõige kõrgetasemelisem visiit, mis on olnud Koreast Eestisse. Jaapanisse tegi aga just äsja visiidi riigikogu esimees Ene Ergma.

Väliskomisjoni delegatsiooni kuuluvad komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni kõrval veel aseesimees Enn Eesmaa ja liikmed Raivo Järvi ning Jevgeni Ossinovski.

Neli riigikogu liidet Hiinas

Kuni 4. novembrini on töövisiidil Hiinas riigikogu Eesti-Hiina parlamendirühma liikmed Peeter Kreitzberg, Kalev Kallo, Maret Maripuu ja Sven Sester on visiidil Hiinas. Toimuvad kohtumised Ülehiinalises Rahvaesindajate Kogus ja Hiina Välissuhete Instituudis.

Istungitevabal nädalal on välislähetusel viiendik riigikogust

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, aseesimees Aivar Riisalu ning liikmed Tõnu Juul, Marianne Mikko ja Ülo Tulik on visiidil Moldovas, Ukrainas ja Gruusias, kus nad kohtuvad parlamentide riigikaitsekomisjonide, kaitseministeeriumite ja relvajõudude esindajatega.

NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) Eesti delegatsiooni liige Sven Mikser osaleb 1. – 3. novembrini Venemaal Moskvas NATO PA büroo visiidil.

Balti Assamblee Eesti delegatsiooni asejuht Aadu Must osaleb Taanis Kopenhaagenis Põhjamaade Nõukogu 63. plenaaristungil, kus ta esineb ka ettekandega. Arutusel on välis- ja julgeolekuteemad.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni liige Mailis Reps osaleb Ukrainas Kiievis ENPA monitooringukomitee raportöörina informatsiooni kogumise missioonil. Arutusele tulevad kriminaalõiguse ning valimiste ja opositsiooniliikumisega seotud teemad.

Riigikogu esimees Ene Ergma ja Riigikogu liikmed Tõnis Kõiv, Heljo Pikhof, Ester Tuiksoo ja riigikogu Kantselei direktor Heiki Sibul osalevad Riigikogu esimehe ametlikul visiidil Tšehhis Prahas.

Kavas on kohtumised parlamendi Saadikutekoja esimehe Miroslava Němtsová, Senati esimehe Milan Štĕchi ning peaminister Petr Nečasiga.

Riigikogu liige Andres Herkel on Ukrainas Kiievis, kus ta peab avaliku loengu teemal „Nõukogude vabariikidest demokraatiasse: võrdlev analüüs“.

Riigikogu pressitalituse teatel jõuavad riigikogu liikmed tagasi Eestisse valdavalt 4. novembril.