Eesti Ekspressi ajakirjaniku ja riigikogu kantselei vahel kestab kohtuvaidlus nn elamislubade müügi uurimiskomisjoni materjalide kättesaadavuse asjus, kahes esimeses kohtuastmes jäi riigikogu kantselei kaotajaks.

Riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) ütles Delfile, et täna kuulati ära komisjonide esimeeste seisukohad, kuid juhatus jätkab teema üle arutamist homme.

"Püüame ikka konsensusele jõuda," viitas Nestor, et hetkel kõik juhatuse liikmed veel ühel nõul ei ole. "Küsisime täna ka komisjonide esimeestelt, mis nemad sellest arvavad. Seal oli arvamusi ka kaunis erisuguseid, aga ma ei mäleta, et keegi oleks öelnud, et kõik see, mis eelmise juhatuse teadmisel tehti, oleks väga tark olnud."

Nestori sõnul selgub uurimiskomisjonide materjalide avalikustamise osas lõplik otsus loodetavasti homme.

"Mõte on see, et kuna uurimiskomisjonid sünnivadki suure avaliku huvi tõttu, siis ma eelistaks, et näiteks järgmine riigikogu koosseis võtaks vastu otsuse, et kõik uurimiskomisjonide istungid oleks avalikud," loodab Nestor riigikogust tulevikus suuremat avatust. Hetkel on uurimiskomisjonide istungid kinnised nagu tavaliste komisjonide istungidki.

Elamislubade müügi uurimiskomisjoni materjalide avalikustamise osas peab otsuse tegema ka riigikohus.

"Mina loodan, et riigikohtu otsus tuleb selline, mis kohustab need materjalid avalikustama," sõnas Nestor. "Ma arvan, et me homme jätkame seda arutelu. Ühtepidi kõik konstanteerivad fakti, et uurimiskomisjonide asi võiks olla seaduses paremini kirjas – ja mina lisan siia juurde, et avalikum –, aga see on juba järgmise riigikogu kirjutada."