Martin Helme avaldas oma rassistlikke seisukohtu Tallinna TV 28. mai saates "Vaba mõtte klubi."

"Põhiseaduse järgi ei tohi kedagi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste tõttu. Sama paragrahv näeb ette, et viha õhutamine on keelatud ja karistatav. Üleskutse kohelda musta nahavärviga inimesi teistel alustel kui teisi, on ühemõtteliselt rassistlik," seisab riigikogu inimõiguste rühma avalduses.

Eestis ei ole avalduse koostajate sõnul rassistlikud meeleolud laialt levinud ja nad loodavad, et nendel ei ole kandepinda ka edaspidi.

"Ka poliitilistest jõududest on esitanud rassistlikke vaateid üksnes marginaalset toetust omavad liikumised. Sellegipoolest ei saa diskrimineerimisele kutsuvaid avaldusi jätta tähelepanuta, kuna neis kätkeb selge oht inimõigustele. Kutsume kõiki üles austama põhiseaduslikke väärtusi ja inimväärikust ning hoiduma inimesi solvavatest avaldustest," seisis avalduses.

Eesti konservatiivse rahvaerakonna juhatuse liige Martin Helme avaldas Tallinna TV saates "Vaba mõtte klubi" arvamust, et Eesti immigratsioonipoliitikas peaks kehtima reegel "kui on must, näita ust".