Riigikogu suurima, Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi kinnitas BNS-ile, et Reformierakond seab aseesimehe kohale üles senise asespiikri Laine Randjärve kandidatuuri. "Teda ka toetame."

Ka riigikogu teine asespiiker, Keskerakonda kuuluv Jüri Ratas on ajakirjandusele kinnitanud, et tõenäoliselt esitab keskfraktsioon juhatuse valimistel asespiikri kohale uuesti tema kandidatuuri.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon ei ole oma eelistusi riigikogu juhatuse valimistel veel paika pannud. "Hetkel pole IRL-i fraktsioon küsimust arutanud, teeme seda uuel nädalal," kinnitas fraktsiooni juht Kaia Iva.

Sotsiaaldemokraadid arutavad küsimust alles ülejärgmisel nädalal. "Riigikogu esimehe ja aseesimehe küsimust on SDE fraktsioon reeglina arutanud valimiste nädalal. Ka sel korral tuleb see tõsiselt päevakorda nädalal, mil riigikogu juhatuse valimised toimuvad. Ei maksa sündmustest ette tormata," ütles erakonna peasekretär Indrek Saar.

Riigikogu juhatuse valimistel võivad kaalukeeleks osutuda fraktsioonitud demokraatide saadikuühenduse liikmed. Demokraatide ühenduse esimees Rainer Vakra kinnitas, et riigikogu juhatuse valimisi ja personaalia küsimusi eraldi arutatud ei ole

"Tänaseks pole välja käidud ühegi erakonna poolt ühtegi nime ei aseesimehe ega esimehe kohale. Meie esimeseks sihiks on koostöös sotsiaaldemokraatidega töötada välja ettepanekud ja konkreetne tegevuskava riigikogus, mis oleks tõsiseltvõetavaks alternatiiviks tänasele valitsuse aetavale poliitikale, mitte jagada laskmata karu nahka," rääkis Vakra.

Samas nentis ta, et kindlasti on riigikogu liikmeid, kes ei soovi toetada Keskerakonda ega keskerakondlikku onupojapoliitikat ning seeläbi Yana Toomi, Priit Toobalit ja Edgar Savisaart.

Praegu juhatab riigikogu IRL-i kuuluv spiiker Ene Ergma. Asespiikrid on Reformierakonda kuuluv Laine Randjärv ja keskerakondlane Jüri Ratas.