Hääletustulemusi komisjon ei avalda, kuid Res Publica fraktsiooni nõuniku sõnul oli nii poolt- kui ka vastuhääli.

Unga kandidatuuri esitanud siseminister Margus Leivo ütles BNS-ile, et oma edasise tegevuse otsustab ta pärast seda, kui on saanud riigikogu komisjonilt kirjalikud põhjendused, miks Unga kandidatuur ei leidnud heakskiitu.

“Praegu ei näe ma peale Andres Unga küll ühtegi teist kandidaati kaitsepolitsei peadirektori ametikohale, kuigi Eestis leidub kindlasti palju inimesi, kes sellele kohale sobiksid,” sõnas Leivo.

Siseministri sõnul ei tähenda komisjonilt heakskiidu mittesaamine seda, et kõik selle liikmed olid Unga vastu.

“Komisjon ei saavutanud konsensust, mis tähendab, et paar inimest ei toetanud teda, mitte kõik,” lisas Leivo.

Komisjoni esimees Res Publica liige Olari Taal ütles nõuniku vahendusel BNS-ile, et lõppotsuse teeb ikkagi valitsus ja tema ei näe selles probleemi, kui Unga siiski ametisse määratakse.

Rahvaliitlasest siseminister Margus Leivo on tunnistanud, et arvestab riigikogu komisjoni seisukohaga. Ta ei välistanud, et võtab toetuseta jäämise korral välisministeeriumi personaliosakonna juhataja Unga kandidatuuri tagasi, kuigi komisjoni otsus on vaid soovituslik, mitte siseministrile ega valitsusele siduv.

Kõige ebakindlam on Unga suhtes olnud Reformierakonna fraktsioon.

Erikomisjoni kuuluva reformierakondlase Väino Linde sõnul pole kahtlusi, et Unga on korralik ametnik, kuid hoiakud tema suhtes on neutraalsed ja tema professionaalsed oskused tekitavad küsimusi. “Ei arva, et uus peadirektor peaks tulema kaitsepolitseist, kuid uuel juhil peaks olema juuraharidus ja ta peaks jagama selle keerulise organisatsiooni struktuuri,” rääkis Linde kolmapäeval Eesti Päevalehele.

Eesti Päevalehe andmetel on Reformierakonnas Unga suhtes kahtlusi külvanud välisminister Kristiina Ojuland. Unga on seni töötanud välisministeeriumi personalijuhina ja on hea tuttav endise kantsleri Indrek Tarandiga, kellest reformierakondlasel Ojulandil õnnestus pärast pikka võitlust vabaneda.

Riigi peaprokuröriks siirduva Jüri Pihli ametiaeg kaitsepolitsei peadirektorina lõpeb 15. juunil. Pihlil nagu ka Leivo kandidaadil politseijuhiks Robert Antropovil on Toompeal poliitikute toetus olemas.