Õiguskomisjoni ettepanekul arvati töönädala päevakorrast välja valitsuse algatatud karistusseadustiku muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (146 SE) kolmas lugemine, teatas riigikogu pressiteenistus.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimehe Andres Anvelti kinnitusel on politsei toetus nn õiglastele trahvidele selge signaal poliitikutele, et Eestil tuleb minna üle uuele trahvisüsteemile, kus trahvi suurus sõltub väärteo toime pannud inimese sissetulekust.

„Õiglase trahvi kontseptsioon jõudis sotsiaaldemokraatide survel koalitsioonilepingusse. Samuti on justiitsministeerium lubanud teemat põhjalikult analüüsida. Me ootame, et justiitsminister tuleb peagi seda analüüsi tutvustama, et hiljemalt sügisel saaksime me riigikogus arutada trahvuide sidumist inimeste sissetulekutega,“ lausus Anvelt.

Õiglase trahvisüsteemi rakendumise korral paraneks Anvelti sõnul oluliselt inimeste õiguskuulekus. „Õiglased trahvid teeksid meie tänavad turvalisemaks ja karistused reaalsemaks, ka aitaksid nad taastada inimeste õiglustunnet,“ sõnas Anvelt. „Nad teenivad märksa paremini trahvimise kui karistamise põhilist eesmärki – hoida ära uusi rikkumisi. Kui trahvi suurus sõltub sissetulekust, paneb määratud karistus oma teo üle ühtemoodi mõtlema nii alampalga saaja kui kõrgepalgalise töötaja.“ Kriminaalmenetluses toimib see juba üle kümne aasta, lisas ta.

Riigikogu iguskomisjoni liige Valdo Randpere arvas, et trahviühiku plaanitav kahekordne tõus on isegi väike, arvestades elukalliduse tõusu. Tema sõnul on 2001. aastast kehtinud trahviühik 4 eurot jäänud ajale jalgu ning tõus 8 euroni on isegi väike, sest hinnad ja palgad on tõusnud rohkemgi. Tema sõnul võiks trahviühiku suurus olla ka lausa 13 eurot. Vaata TV3 videot: