Sõnavõttudega esinevad veel Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse (ELASA) juhatuse esimees Priit Soom ja Topest OÜ esindaja Olav Harjo.
Olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu Riigikogus algab kell 10.
Istungi otseülekanne on jälgitav internetis.

„Kohtumistel Eesti erinevates maakondades, linnades ja valdades tõstatatakse alati oluliste teemadena kiire- ja kaasaegne andmeside ühendus ja selle kättesaadavus, elektrivõrkudega ühinemine ning investeeringud maanteedesse,“ tõdes Metsoja. „See kõlab arvamusliidritelt tugeva haldusreformi läbiviimise eelduse või siis ootusena.“

Metsoja sõnul on tänased investeeringud valguskaabli ehk baasvõrgu rajamisse loonud eelduse, et kiire ja ülikiire internet jõuaks ettevõtja ja elanikuni. „Et tagada edasine areng, vajame plaani,“ ütles ta. „Selgeks on saanud vajadus seadusemuudatuste järele ning tervikliku vaate andmiseks on oluline olla ühes inforuumis. Selleks toimubki arutelu Riigikogu suures saalis.“

Metsoja sõnul on eesmärk tagada hea kvaliteediga kiire ja ülikiire internetiühendus mõistliku hinnaga kõigile kodudele ja asutustele, kes seda soovivad, vähemalt aastaks 2020.

Lairibaühenduse väljaehitamiseks tuleb tema sõnul ära kasutada kõik olemasolevad taristud. Näiteks tõi ta valguskaabli jaotuse ülemasolevate õhuliinide kaudu, aga tuleks kombineerida ka kaabliühendust ja mobiilset internetti.

Aastatel 2009–2014 on riik investeerinud lairiba baasvõrgu arendamisse ligi 28 miljonit eurot Euroopa Liidu toetusi. Aastatel 2015–2020 plaanitakse anda veel ligi 41 miljonit eurot toetusi.

Lairiba väljaehitamist auditeerinud Riigikontrolli hinnangul ei osanud riik arvestada, et vaatamata baasvõrgu olemasolule ei soovi sideettevõtted väljaspool kortermajade piirkondi püsivõrgu kaudu internetiteenust pakkuda. Nüüd on riigi roll leida turutõrkele sobiv lahendus.

Riigieelarve kontrolli erikomisjon käsitles kiire interneti väljaehitamisega seotud probleeme oma mullu novembris ja tänavu veebruaris toimunud istungitel ning tegi valitsusele ettepaneku töötada välja kontseptsioon, milles sisalduvad võimalikud lahendused.