„Puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamiseks edastavad pere- ja eriarstid praegu isikute terviseandmed terviseseisundi kirjelduse vormil sotsiaalkindlustusametile,“ rääkis sotsiaalminister Hanno Pevkur sotsiaalministeeriumi teatel.

„Eesti perearstide seltsi ja sotsiaalministeeriumi koostöökokkuleppe kohaselt päritakse edaspidi ekspertiisiks vajalikud isikute terviseandmed tervise infosüsteemist. Seetõttu antakse sotsiaalkindlustusameti ekspertarstidele ja ekspertiisiga tegelevatele ametnikele õigus teha päringuid tervise infosüsteemi. Paralleelselt säilitatakse tervishoiuteenuse osutajale võimalus edastada isiku tervislikku seisundit kirjeldavad andmed terviseseisundi kirjelduse vormil.“

Sotsiaalkindlustusameti ekspertarstidele ja ekspertiisiga tegelevatele ametnikele luuakse infosüsteemi juurdepääs puude raskusastet ja/või püsiva töövõimetuse tuvastamist soovivate isikute terviseandmetele.

Samuti soovitakse eelnõuga vähendada tervise infosüsteemiga liidestunud ning sinna isikute terviseandmeid edastavate pere- ja eriarstide töökoormust. Lisaks on eesmärk kokku hoida aega, mis muidu kuluks puude raskusastme, lisakulude ning püsiva töövõimetuse tuvastamise ekspertiisi aluseks olevate terviseseisundi kirjelduse vormide täitmiseks ja esitamiseks. Isiku terviseandmete elektrooniline menetlus ei muuda puude raskusastme ega püsiva töövõimetuse taotlemise ja tuvastamise protsessi.

Eelnõus kavandatud lahenduse rakendumisel luuakse ja salvestatakse tervise infosüsteemis elektrooniline terviseseisundi kirjeldus. Eelnõu rakendumise eeldus on see, et tervishoiuteenuse osutaja tervise infosüsteemi saadetud terviseandmed on koostatud ja kirjeldatud piisava põhjalikkusega, mille alusel on sotsiaalkindlustusametil võimalik teha puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamise otsus ning et kõik tervishoiuteenuse osutajad täidavad kõrvalekaldumatult tervishoiuteenuste korraldamise seaduses ette nähtud elektroonilise dokumenteerimise kohustust. Sotsiaalkindlustusametil jääb õigus isiku tervise kohta käivaid andmeid perearstilt vajadusel juurde küsida, juhul kui tervise infosüsteemis olevad andmed on puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamiseks ebapiisavad.

Eelnõu koostas sotsiaalministeerium koostöös sotsiaalkindlustusameti ja Eesti e-tervise sihtasutusega.