Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo saatis Kuressaare linnapeale Mati Mäetalule kirja, milles jättis rahuldamata Kuressaare linnavalitsuse esitatud vaide ning seega peab linn maksma 89 000 eurot ehk ligi 1,4 miljonit krooni SA-lt Innove muusikakooli renoveerimiseks saadud toetusest tagasi, kirjutab
.

“Kiri tuli meile sisse alles eelmisel reedel ning on veel pisut vara kommentaari tahta,” lausus Kuressaare linnapea Mati Mäetalu. Vastuseks Meie Maa küsimustele, kas linn kavatseb edasiselt otsuse vaidlustada ning kui tõsise augu lööb taoline ettearvamatu kulu linna eelarvesse, vastas linnapea, et “kuna hetkel on kiri meil majasiseses ringluses, saate vastused oma küsimustele hiljemalt järgmisel reedel. Samuti pean linnapeana vajalikuks enne ajakirjandust informeerida võimalikest edasistest otsustest volikogu”.

Kuressaare linnavolikogu koguneb käesoleva nädala neljapäeval. Aprilli lõpus kandis Kuressaare linn muusikakooli ümberehitamist rahastada aidanud SA-le Innove üle ligi 44 492 eurot, mis oli pool linnalt tagasi nõutud summast. Osalise tagasimakse eesmärk oli enne vaide esitamist ja selle vastust vähendada toetuse tagastamise nõudest tulenevaid võimalikke intressikulusid.

Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove soovis Kuressaarelt raha tagasi saada põhjusel, et nende hinnangul eksis Kuressaare linn muusikakooli ümberehitamiseks saadud toetuse kasutamisel riigihangete seaduse vastu.

SA Innove kaudu Euroopa Regionaalarengu Fondist 869 689 eurot toetust saanud Kuressaare linna rahakasutust kontrollinud rahandusministeerium jäi seisukohale, et ümberehitust teinud firma EBC ehituspakkumine ja firmaga sõlmitud lepingu tööde hind ja maht erines. Nii tehti ühe kuluartikli arvelt teisi töid, mõned tööd läksid kallimaks, mõned aga odavamaks. Tööde maksumuse kogusumma jäi siiski samaks ning raha väärkasutamist ei tuvastatud. Samas ei kooskõlastanud linn muudatusi Innovega.

Rahandusministeeriumi kontrolli tulemusel jäid nii SA Innove kui ka haridus- ja teadusministeerium seisukohale, et riigihanke seadust on rikutud ning linnalt nõutakse tagasi 10 protsenti eraldatud toetusest ehk ligi 89 000 eurot. Kuressaare esitas aprilli lõpus vaide, mis nüüd rahuldamata jäeti.