“Koos sotsiaalmaksuga oli väljamakstud summa üle miljoni krooni,” ütles kahe varasema fondi liitmisel tekkinud Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MESA) nõukogu liige, reformierakondlane Meelis Atonen BNS-ile.

Varasema MESA ja PMKF-i ühinemisel uue sihtasutuse juhatusest välja jäänud Veskimäele maksis raha välja uus juhatus, väljamakse alus oli mehega kümmekond aastat tagasi sõlmitud tööleping, mida mitu järgnevat põllumajandusministrit on pikendanud.

Mitteametlikel andmetel suurendas lahkumishüvitist Veskimäele eelmisel sügisel kahe fondi ühendamisel tehtud töö eest makstud preemia.

“Kahjuks ei teavitanud juhatus uue sihtasutuse nõukogu sellest väljamaksest,” ütles jaanuaris MESA nõukogu esimeheks valitud regionaalminister Toivo Asmeri nõunik Aarne Veedla BNS-ile.

Tema sõnul tekitas see teatamata jätmine nõukogu mitmes liikmes küsimusi.

“Mõne nõukogu liikme arvates on problemaatiline ka summa suurus,” lisas Veedla.

Samas ütles sihtasutuse nõukogu liige, mõõdukas Rainis Ruusamäe BNS-ile, et suure osa nõukogu liikmete hinnangul vastab asi seadustele. Küll möönis ta, et nõukogu teavitamata jätmine oli juhatuse viga.

Teisipäeval arutas olukorda sihtasutuse nõukogu.

Veedla sõnul oli kõne all ka juhatuse umbusaldamine, kuid kuna nõukogu liikmeil polnud ses asjas üksmeelt, ei jõutud otsuseni.

Nõukogu esimees Toivo Asmer nentis kolmapäeval riigikogu infotunnis, et ei saa öelda, nagu oleks kõik PMKF-is tehtu õige olnud.

“Juhatus on teinud mitu sellist otsust, mille puhul tänane nõukogu ei ole päris kindel, et need otsused on tehtud õiguspäraselt,” ütles Asmer.

Ta lisas, et praegu uurib kahes varasemas sihtasutuses toimunut ning nende ühendamist audiitorfirma KPMG. Auditi tulemus peaks selguma aprillis.

Veedla sõnul peab nõukogu käituma ettevaatlikult.

“Me ei taha käituda nagu eelmine valitsus, kes pidi mitmesuguste ebaõigete otsuste eest suuri summasid maksma,” ütles ta. “Meil pole õigust veelgi rohkem põllumeeste raha kulutada.”