Neli päeva kestvatele pidustustele viiakse Võnnus süüdatud peotuli ning Tartust ESTO lipp, mis tuuakse hiljem Tallinnasse üldlaulu- ja tantsupeole.

Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu esimees Ülo Anson ütleb oma kirjas pidulistele ja kõigile eestlastele üle maailma, et taolised kohtumised on olulised eestluse sälitamiseks ning neid võib võrrelda tühjaks saanud patareide laadimisega.

Pühapäeval on Riia Kongresside Majas Eesti ja Läti presidendi osavõtul ürituse avatseremoonia, millele järgnevad kontsert, rongkäik Riia vabadussamba juurde ning õhtul galakontsert Läti Rahvusooperis.

Esmaspäeval peetakse rahvuskongressi, mis lõpeb filmi “Nimed marmortahvlil” ühisvaatamisega, teadlaste konverentsi “Väljapaistvad väliseesti teadlased inimsoo probleemidest” ning valguspeoga, mille põhielemendiks on põlispuu.

Teisipäeval osalevad estolased Jurmalas spordivõistlustel. Õhtul saab tantsida tuntud Eesti näitlejate juhitaval rahvapeol-simmanil Riia vabaõhu- ja etnograafiamuuseumis.

Üheksandad ESTO päevad lõpevad kolmapäeval Riia Toomkirikus küüditamise 55. aastapäeva mälestuskontserdiga.

Eestist sõidavad ESTO üritustele teiste seas president Arnold Rüütel abikaasaga ja kultuuriminister Urmas Paet.

Laupäeval Lätti sõitnud president ja Ingrid Rüütel viibivad sama päeva õhtul üle-eestilise poistekoori Kalev kontserdil Riia Suurgildi hoones.

Pühapäeval osaleb Rüütel jumalateenistusel ning koos Paetiga eesti rahvakunsti näituse avamisel Läti Ajaloomuuseumis. Seejärel esineb president tervituskõnega “ESTO 2004” avatseremoonial Riia Kongresside Majas ning asetab lilled Vabaduse monumendile.

Pärastlõunal osaleb Rüütel rahvakunstinäituse avamisel Suurgildi hoones ning kohtub Riia linnapea Gundars Bojarsiga. Õhtul viibivad president koos abikaasaga ja kultuuriminister galakontserdil Läti Rahvusooperis.

Esmaspäeval osaleb president Rüütel ESTO Rahvuskongressil Riia Ajakirjanike Majas ja käib Riia eesti koolis. Eestisse jõuab president koos abikaasaga esmaspäeva pärastlõunal, teatas presidendi kantselei.

Eesti kultuuriministeerium toetas Eesti seltside osalemist ESTO-l 400.000 krooniga.