Terras kohtus täna Kaitseväe Peastaabis sel nädalavahetusel Eestis viibiva NATO 1. miinitõrjeeskaadri ülema Poola kaptenleitnant Piotr Sikora ja eskaadri juhtkonnaga.

"Riigikaitse arengukava ütleb selgelt, et NATO 1. miinitõrjeeskaadri kohalolek Läänemeres on Eesti ja kogu Läänemereregiooni julgeoleku seisukohalt oluline," märkis kindralmajor Riho Terras. "Hoides mereteed avatuna on just NATO 1. miinitõrjeeskaadri ülesanne tagada vajadusel liitlasvägede jõudmine Eestisse," lisas ta.

Terrase sõnul on Eesti mereväe alused järjepidevalt osalenud eskaadri tegevuses alates 2005.aastast ning valmis tegema seda ka edaspidi. "Samuti näeb arengukava ette miinitõrjevarustuse põhjaliku moderniseerimise, et olla miinitõrjes tasemel," märkis Terras.

Enne kaitseväe juhatajaga kohtumist tegi kaptenleitnant Sikora traditsioonilise visiidi Tallinna linnavalitsusse, pärastlõunal seisavad tal ees kohtumised kaitseminister Urmas Reinsalu ja kaitseministeeriumi kantsleri Mikk Marraniga.

NATO 1. miinitõrjeeskaader on üks kahest NATO reageerimisjõududesse alaliselt kuuluvast miinitõrjeüksusest. Valmisoleku treenimiseks viib NATO 1. miinitõrjeeskaader läbi regulaarseid miinitõrjeõppuseid ja operatsioone, sealhulgas Eesti vetes, et olla valmis sekkuma kus iganes NATO miinitõrjet ei vajaks.

Üksuse koosseis roteerub pidevalt. Lisaks Poola lipulaevale kuuluvad hetkel eskaadrisse miinijahtijad Belgiast, Saksamaalt, Hollandist, Norrast ja Eestist. Eesti mereväe miinijahtija Admiral Cowan osaleb üksuse tegevuses novembri lõpuni.

Sel sügisel võtab eskaader osa Poolas läbiviidavast NATO kollektiivikaitseõppusest Steadfast Jazz, mis keskendub Läänemereregiooni julgeoleku harjutamisele.

Eesti osaleb aktiivselt Läänemere-äärsete riikide miinitõrje-alases koostöös. 2005. aastal oli merevägi esimene kaitseväe väeliik, mis panustas NATO reageerimisjõududesse andes alliansi miinitõrjeeskaadri käsutusse staabi- ja toetuslaeva Admiral Pitka ning on alates sellest ajast osalenud miinitõrjeoperatsioonidel üle Euroopa.

Laupäeval ja pühapäeval on Lennusadamas peatuvad eskaadri laevad avatud kell 13.00 kuni 16.00 külastamiseks kõigile soovijatele.