Teisipäeval häälteenamusega ETV senisele juhile Aare Urmile umbusaldust avaldanud ringhäälingunõukogu (RHN) tegi ettepaneku asuda ETV peadirektori kohale TELE 2 e-kommertsi direktori ja ringhäälingunõukogu liikmele Andres Jõesaarele, ütles RHN-i esimees Tiit Sinissaar ajakirjanikele.

“Ta tunneb televisiooni ja seda maja…muidugi vajab ta mõtlemisega. Kui ta on nõus, siis alustame protseduure tema ametisse kinnitamiseks,” sõnas Sinissaar.

Jõesaar on varem juhtinud eratelejaama TV 3.

Sinissaar ütles “Aktuaalse kaamera” uudistele, et Urmi umbusaldamiseks sai ringhäälingõunõukogu vajalikud hääled kokku. Tema sõnul heitis ringhäälingunõukogu Urmile ette seda, et Urm ei tunne ETV spetsiifikat, pole taganud avalik-õiguslikule televisioonile ette nähtud programmi, ei ole täitnud ringhäälinguseadust ja ringhäälingunõukogu ettekirjutusi ning ei ole ise olnud ringhäälingunõukoguga koostööaldis.

Sinissaar mainis Kanal-2 uudistesaatele ka ETV otsust sõlmida ligi 4 miljoni kroonine leping Vormel-1 võidusõitude ülekannete näitamiseks ajal, mil “ETV-l ei jätku raha näiteks lastesaadete näitamiseks”.

Ringhäälingunõukogu liige mõõdukas Hagi Šein ütles TV 3 uudistele, et ringhäälingunõukogu otsuse kohaselt ei oleks ETV tohtinud sõlmida pärast 18. detsembrit enam ühtegi uut reklaamilepingut.

Poolteist aastat ETV-d juhtinud Aare Urmi sõnul on ETV endale võtnud lepingulisi kohustusi ja peab neid täitma.

“Me legaliseerisime need lepingud advokaadibüroos,” ütles Urm.

Urm ütles enne ringhäälingunõukogu koosolekut, et juhul kui ringhäälingunõukogu talle umbusaldust avaldab, lahkub ta senisest ametist puhta südametunnistusega.

Urm ütles, et tema juhtimise ajal on ETV-s olnud suuri positiivseid muutusi, mida ta ei pea häbenema.

“Aga ma tunnetan, et see osa, mis sõltub ringhäälingunõukogust, on käest ära ja nüüd otsitakse süüdlast,” sõnas Urm. Ta lisas, et ei mõista, miks ringhäälingunõukogu esimees Tiit Sinissaar on algatanud süüdistuskampaania ajakirjanduse kaudu.

Urmi sõnul on tema ETV juhiks oleku ajal loodud avalik-õiguslikus televisioonis tugev meeskond, võetud kontrolli alla rahavood, muutunud on töökeskkond ja paranenud ETV sisekliima, tugevnenud programm ja nüüdisajastatud töötajatega sõlmitud lepinguid.

“Ja muidugi ei saa unustada võitu Eurovisiooni lauluvõistlusel ja ETV õigust seda võistlust korraldada,” sõnas Urm.

Ringhäälingunõukogus on 9 liiget. Sinna kuuluvad nõukogu esimees ja riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni liige Tiit Sinissaar, riigikogu Keskfraktsiooni liige Peeter Kreitzberg, riigikogu Mõõdukate fraktsiooni liige Marju Lauristin, riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liige Villu Reiljan, riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Ignar Fjuk, Tele 2 e-kommertsi direktor Andres Jõesaar, KPMG Estonia üks juhte Andres Root, Concordia ülikooli meediaosakonna dekaan mõõdukas Hagi Šein ja TEA kirjastuse juhatuse esimees Silva Tomingas.