Eesmärk on veenda Moskvat, et erinevalt NATO-sse mittekuuluvast Ukrainast kutsub igasugune Venemaa sekkumine Leedus, Lätis või Eestis esile sõja lääne alliansiga, vahendab Reuters.

„Eesmärk on olla väga nähtav kohustuse täitmise demonstratsioon meie liitlastele,“ ütles Ironhorse'i ehk 1. ratsaväediviisi 1. brigaadi lahingumeeskonna avalikkussuhete ohvitser kapten John Farmer. „Meil võib kuluda ümberpaigutumiseks veidi rohkem aega kui kergematel vägedel, kuid pole midagi tankiga võrdväärset, kui tahta tõesti mõju saavutada.“

USA sõjavägi teatas, et tegemist on esimese korraga, kui pärast 1990. aastaid saadetakse Euroopasse täiendavalt soomusjõude.

Üksusele anti vaevalt kuu aega varem teada, et nad saadetakse Texase baasist Balti riikidesse ja Poolasse. Personal viibib praegu Saksamaal ja hakkab koos tehnikaga ida poole liikuma.

„Raudhobu“ asendab palju kergemalt relvastatud USA dessantväelasi, kes saadeti Balti riikidesse ja Poolasse varem.

Ei ole otseseid plaane saata Ironhorse'i sõjaväelasi ja tanke otse Vene piirile. Ametnike sõnul on selle põhjuseks sama palju praktilised kaalutlused teede pahupidi pööramise ja segaduse tekitamise kohta kui diplomaatilised faktorid.

„Kõik armastavad tanke,“ ütles kapten Farmer. „Aga nad võivad tekitada tõelise segaduse.“