“Ravimite oluline odavnemine elukalliduse tõusu ajal on paljudele inimestele ja nende perekondadele väga tähtis sõnum. Näiteks kui inimene peab praegu 50-protsendilise soodustusega ravimite puhul maksma ravikuuri eest näiteks 356 eurot, siis pärast selle seaduse jõustumist maksab ta 179 eurot, mis on väga suur kokkuhoid,” ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Eelnõu teiseks eesmärgiks on vähendada eriarstide töökoormust, kinnitades krooniliste haigustega patsientide jälgimise perearstide tavapärase töö osaks.

“See tagab patsientide eesmärgistatud liikumise tervishoiusüsteemis, vähendab eriarstide töökoormust ja peaks endaga kaasa tooma ravijärjekordade lühenemise,” ütles Tsahkna. Tema kinnitusel soovib sotsiaalkomisjon võtta eelnõu vastu veel kevadistungjärgul. Riigikogu pressitalituse teatel on eelnõu täiskogus 30. mail.

Sotsiaalkomisjon otsustas täna põhimõtteliselt ka töötuskindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu algatamise, lähtuvalt õiguskantsleri ettepanekust ning esitada sellekohane eelnõu riigikogu menetlusse hiljemalt 14. juunil.

“Teeme tööd selle nimel, et kõik inimesed, kes on tasunud töötuskindlustus makset, saaksid ka sellele vastava hüvitise ning meie plaan on konkreetse lahendusega välja tulla enne suve,” ütles Tsahkna.

Õiguskantsler hinnangul jätab seadus töötud, kes on töötuskindlustusmaksu tasunud ehk end töötuse puhuks kindlustanud, kas täielikult ilma töötuskindlustushüvitisest või lubab hüvitist maksta oluliselt lühemal ajavahemikul, kui tööandja pole igal kuul töötuskindlustusmaksu tasunud.