“Nendele, kellel kõhud täis, tahetakse sellega meelde tuletada, et üle 900 miljoni inimese maailmas on sunnitud täna tühja kõhtu kannatama,” selgitas toidupäeva deviisi tähendust Eesti esindaja ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) juures Ruve Šank, edastas põllumajandusministeeriumi pressiesindaja.

Eile Roomas FAO eestvedamisel peetud toidupäeva üritusel oli peakõneleja Rwanda president Paul Kagame, kes leidis, et võti elanikkonna toiduga kindlustamiseks peitub iga riigi oma põllumajanduse toetamises. Aafrika riigid on seadnud endale eesmärgi eraldada kümme protsenti riigieelarvest põllumajanduse arendamiseks. Mitmed Aasia riigid on nälja vastu võitlemisel juba edu saavutanud, kuid Aafrikas on üldine olukord veel rahuldavast väga kaugel.

Toidupäeva kesksed tegelased on hea tahte saadikud, kuulsused, kelle vastu tunneb avalikkus suurt huvi ning kellel on seetõttu hea võimalus kutsuda avalikkust üles andma oma panust olukorra parandamiseks. Üks tänavune hea tahte saadik on Kanada poplaulja Céline Dion.

Eesti on tõstnud päevakorda individuaalse panustamise arenguabisse interneti teel, mis annab igaühele võimaluse toidupuuduse leevendamisel oma head tahet üles näidata.

Tänavu mais tehti algust kampaaniaga, millega kutsutakse üles avaldama pahameelt praeguse olukorra vastu, kus iga kuuenda planeedi elaniku igapäevaelu saadab nälg. Kampaania “relv” on kollane politseivile, millega antakse häälekalt märku oma rahulolematusest. Eile kõlasid sellised viled mitmel pool Rooma väljakutel, samuti FAO plenaarsaalis.

Otsuse tähistada igal aastal oktoobri keskel üleilmset toidupäeva, võttis ÜRO peaassamblee vastu 1981. aastal.