Fraktsiooni meedianõunik Alari Rammo ütles BNS-ile, et kümme kuluhüvitist autoliisingu eest osaliseks tasumiseks kasutanud saadikut otsustasid sellest loobuda, viidates avalikkuse õiglustunde riivamisele.

Auto kasutusrendi maksmisest kuluhüvitise arvel otsustasid alates kolmapäevast loobuda Reet Roos, Andres Kork, Elle Kull, Ants Pauls, Henn Pärn, Eiki Berg ja Ela Tomson. Varem on autorendi hüvitisest loobunud ka Ülo Vooglaid, Andres Jalak ja Urmo Kööbi.

Samuti autoliisingut kasutavad Tarmo Leinatamm ja Tiit Matsulevitš viibivad praegu välismaal ja nendega ei ole õnnestunud kontakti saada, ütles Rammo BNS-ile.

“Avalikkus ja Res Publica valijad on väljendanud rahulolematust kuluhüvitise korraga, mille puhul pole üheselt selge, mil määral on kulud seotud valijatega suhtlemise ja riigikogu liikme tööga. Mõne rahvasaadiku puhul ongi ilmnenud selged kuritarvitused ja selliste võimaluste ning kahtluste välistamiseks on liisingukompensatsioonist loobumine ainus lahendus kõikidele fraktsioonidele,” selgitas otsust Res Publica fraktsiooni esimees Siim Kiisler.

Res Publica fraktsioonil on kavas esitada riigikogu juhatusele ka ettepanekud hüvitiste tööga seotuse tõhusamaks kontrolliks.

“Praegune süsteem võimaldab õigusaktide ja moraalinormide rikkumist, aga selle tõestamine ja karistamine on jäänud seni vaid ajakirjanduse hooleks,” nentis Kiisler.

Res Publica esimees peaminister Juhan Parts saatis kolmapäeval fraktsiooni üheksale saadikule elektronkirja, milles nõudis autoliisingutest loobumist.

“Palusin 6. oktoobril Res Publica fraktsioonis lüüa kord majja riigikogu liikmete kuluhüvitise kasutamisel,” kirjutas Parts. “Pean seda palvet kordama.”

Ta meenutas saadikuile erakonna valimislubadusi. “Lubasime arvestada rahva õiglustundega ja mitte kasutada seda riivavaid nomenklatuurseid hüvesid,” kirjutas ta.

Parts nentis, et avalikkus on ühemõtteliselt hukka mõistnud kuluhüvitise kasutamise autoliisingu tasumiseks. “Meie kohus on oma lubadusi täita,” lisas ta. “Meie kohus on ka väga tähelepanelikult kuulata, mida räägivad erakonna liikmed piirkondades.”

Peaminister tõdes, et liigub mööda Eestit palju ringi ja kohtub sellega seoses ka paljude erakonna lihtliikmetega. “Uskuge mind, nad ei mõista niisugust käitumist,” kirjutas Parts saadikuile.

Parts lisas, et liisimine kuluhüvitise arvel tuleb lõpetada. “See on minu sõnum neile üheksale Res Publica riigikogu liikmele, kes on otsustanud esitada riigikogu kantseleile tasumiseks liisinguarved,” kirjutas ta. “On aeg loobuda sellest, mis on pinnuks või palgiks valijate silmis, tunnistada avalikkuse survet ja loobuda liisingutest kuluhüvitise nime all.”

Keskerakonna infojuht Eveyn Sepp ütles BNS-ile, et riigikogu Keskerakonna fraktsioon arutab kuluhüvitiste teemat laiemalt järgmisel nädalal. Fraktsiooni koosolekud on esmaspäeval ja kolmapäeval.

Reformierakonna pressiesindaja Peep Lillemägi ütles BNS-ile, et Reformierakonna fraktsioon ei ole autohüvitiste teemat otseselt arutanud.

“Riigikogu on otsustanud, et saadikutele kompenseeritakse tööga seotud kulutused. Kuni see kord kehtib, pole põhjust seda arutada,” sõnas Lillemägi. Ta ei välistanud, et Reformierakonna fraktsioon võib teemat järgmisel nädalal siiski arutada.