Raplamaa piirkonna esimees Mailis Reps ütles Delfile, et piirkonna juhatuse otsus oli konsensuslik ning leiti ühiselt, et on aeg põlvkonnavahetuseks. "Põhiküsimus 1092 inimesele, kes erakonna esimeest kongressil valima hakkavad on: kas jääb peale tulevikunägemus või pigem nostalgia," sõnas Reps. Ehk teisisõnu: kas tegu on Savisaare usaldushääletusega või mitte.

Reps lisas, et erakonnasisene debatt on olnud sel teemal tundlik. "Suur osa erakonna liikmeid vaatavad küsimusele kui usaldushääletusele erakonna esimehe tänasele tööle ja tema lugupidamise suhtes ja justkui igaüks, kes kandideeriks või mõtleks teisiti, sooviga erakonda teisiti edasi viia, oleks justkui lugupidamatu Edgar Savisaare kui isiku suhtes." Selline põhimõtteline segadus ei ole Repsi arvates erakonna tulevikku arvestades õige.

Koosolekul oli kohal ka Simson

"Ma usun, et kõik erakonna liikmed peavad Savisaarest lugu kui pärandist, aga me täna ei kirjuta ju ajalooraamatut, vaid me vaatame uut esimeest valides erakonnana tulevikku, ja selge on see, et kui me vaatame võtmes, kes on täna viimas edasi erakonda järgmised kaks aastat - minnes edasi uutele väljakutsetele ja olles partneriteks teistele erakondadele -, siis Kadri Simsonil on selged eelised."

"Meil on aeg minna edasi ja oleks igati vahva, kui Rõivase, Ossinovski ja Tsahkna kõrval on Kadri Simson. Kõikides erakondades on toimunud põlvkonnavahetus, toimub ka Keskerakonnas," sõnas Reps, ja tõi näiteks, kuidas pärast Savisaare rasket haigestumist astus Simson otsusekindlalt erakonda vedama: toimusid regulaarsed juhatuse koosolekud, arutelud ning kaasati nii eesti kui vene keelt kõnelevaid erakonna liikmeid.

Eilsel Keskerakonna Raplamaa piirkonna juhatuse koosolekul oli kohal ka Kadri Simson, tutvustades enda tulevikuvaateid, ning Keskerakonna haldusdirektor Elmar Geine.

Arutati pikalt erakonna käekäiku, kuhu on tänaseks jõutud. "Väga selgelt väljendasid inimesed muret selle üle, mis on toimunud nii tervislike kui ka poliitiliste katsumuste ja uurimise alla sattunud erakonna esimehega Edgar Savisaarega. Sooviti jõudu, räägiti Hundisilma külaskäigust: toon oli Savisaare suhtes väga positiivne," lisas Reps. Kui jõuti tulevikuarutelude juurde, jäi aga selgelt kõlama, et on aeg edasi minna. "Meil on aeg see samm astuda ja seekord piirkonna juhatus leidis, et võiksime sel korral panused panna uuele esimehele."

Ootus poliitikas kaasa rääkida

Juhatuse otsus toetada Simsoni kandidatuuri oli üksmeelne, sellega nõustusid ka kaks Keskerakonna asutajaliiget Raplamaalt: Aleksander Kuruson ja Jüri Võigemast.

Neli aastat tagasi, aastal 2011, kui Keskerakonna esimeheks kandideeris Jüri Ratas, andis Raplamaa piirkond toetuse Edgar Savisaare kandidatuurile paar nädalat enne seda, kui Ratas oma kandideerimisest teatas. "Ei ole saladus, et neli aastat tagasi olin ma Savisaare meeskonnas, tegin selle nimel ka tööd, et Savisaar tagasi valitakse. Põhjuseid oli seal erinevaid, aga tänaseks on kindlasti laienenud see ringkond inimesi, kes leiavad, et aeg on teha siin otsused teisiti," selgitas Reps.

Erakonnal on vaja mina uutele kohalikele valimistele maakondlikult tugevamalt. "Teised piirkonnad on Tallinna kõrval saanud vähem tähelepanu, meie erakonna rahastamine peab olema selgelt läbipaistvam, mis toetaks ka kohalike inimeste tööd ja panust." Reps ei varja, et kindlasti on erakonnal ootused riigipoliitikas rohkem kaasa rääkida.

"Loomulikult ei saa Kadri Simson lubada, et ta viib kohe Keskerakonna valitsusse, aga kindlasti on läbirääkimised erakondadega lihtsamad Kadri Simsoniga." Reps lisas, et taolisi ootusi väljendatakse väga selgelt üle kogu Eesti.

Juhatuse liikmekandidaatideks esitati Raplast riigikogu liikmed Mailis Reps, Tarmo Tamm, Mihhail Korb, Jüri Ratas, Toomas Vitsut, Enn Eesmaa, Aadu Must ja Priit Toobal; Tallinna abilinnapead Arvo Sarapuu ja Taavi Aas; Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo; Loksa linnapea Värner Lootsmann; Lasnamäe linnaosavanema asetäitja Jaanus Riibe ja riigikogu Keskerakonna fraktsiooni nõunik Jaak Aab.

Praegu on Keskerakonna esimehe kandidaatideks Edgar Savisaar ja Kadri Simson. Uus esimees valitakse 29. novembril toimuval Keskerakonna kongressil.