Laupäeval alanud õlitõrjetööd jätkuvad vihmast hoolimata pühapäeval, ütles Delfile Harjumaa päästeteenistuse pressiesindaja Kirill Teiter. “Töid jätkub sinna mitmeks päevaks, annaks vaid ilma.”

Pirita rannariba puhastamiseks napib töökäsi. Päästetööde juht Tõnis Pajo ütles Postimehele, et kõik on abilised väga oodatud, päästetöötajad annavad töövahendid kohapeal. Täna hommikul tuli ainsa vabatahtlikuna kohale 14-aastane Soome koolitüdruk.

Pärastlõunase seisuga oleks tööd 20-30 inimesele.

Tuul on eilsest tugevam kui ning see puhub reostust laiali, kollektorist on täna/pühapäeval aga õli veelgi juurde tulnud.

Päästjatel on tegu küllaga, sest õlisegude adru tuleb kõik kokku korjata. No vähemalt saab Pirita rannariba nüüd nii puhtaks, nagu see aastaid pole olnud, nentis Teiter pühapäeva hommikul.

Kuigi rand on reostunud, polnud sealsete sadade kajakapoegade ja muude lindude seas näha ühtegi määrdunut ega hättajäänut. Õlikiht merepinnal on seni suhteliselt õhuke ja vaevumärgatav.

Reostuse päritolu pole seni teada. Keskpäeval Mahtra tänaval juhtunud ühe veoki kütusepaagi lagunemisega sel pistmist ei ole. Mõnede arvates võis olla tegemist kasutatud mootoriõliga, mis utiliseerimise asemel mõnes töökojas salaja kanalisatsiooni lasti ning mis Leroux mälestusmärgi juures oleva kollektori kaudu merre jõudis.

Pole välistatud ka reostus mõnelt laevalt. Asja uuritakse, lubab Teiter.

Esimene teade õlireostusest mererannas Charles Leroux mälestusmärgi ja Pirita TOPi vahel saabus reedel kell 13.13.

Kohale sõitnud päästjad kaldalt reostust ei leidnud, seejärel mindi kaatriga mere peale ja avastati, et Pirita-Kose tõusu vastas on mõnekümne meetri ulatuses õli adruga segamini.

Laupäeva hommikul toodi kohale vajalik õlitõrjetehnika ja varustus reostuse piiramiseks ja õlise adru kokkukorjamiseks.

Päästjatele tulid appi Tallinna reservpäästerühm, vabatahtlikud ja kaitseliidu Tallinna malevlased. Sodi hakati rehade ja labidatega kottidesse kokku kühveldama.

Merevalvekeskusel paluti piirata kiirlaevade liikumiskiirust, et nad merepinnal hõljuvat õhukest õlikihti laiali ei ajaks. Pirita linnaosavalitsus tellis kohale pütiga pumbaauto. Lõunapaiku alustati õlitõrjepoomi merrelaskmist.