Riigikogu rahanduskomisjoni esimees selgitas, et maksupoliitika lähtub põhimõttest nihutada maksukoormust tööjõumaksudelt rohkem tarbimisele.

„Tänasel eelarvearutelul kõlanud ettepanekut tulumaksu tõsta me kindlasti ei toeta, kuna see suurendaks kõigi tööl käivate inimeste maksukoormust. Vastupidi: tööjõu maksukoormus on Eestis kõrge, sellele on tähelepanu juhtinud nii Kaubandus-Tööstuskoda kui Tööandjate Keskliit,“ lausus Holsmer.

„Meenutuseks, sel aastal langes tulumaks ühe protsendi võrra ja seda me ümber ei pööra. Lähiaastatel langetame sotsiaalmaksu määra ning maksuvaba tulu tõuseb 2016. aastal 154 eurolt 170 euroni,“ lisas ta.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees rõhutas oma sõnavõtus eelarve kolme eesmärki: majanduskasvu edendamist, riigikaitse tugevdamist ja sotsiaalset vastutustundlikkust.

„Majanduskasvu panustab riik ka läbi hariduse tähtsustamise – eesmärk on tõsta õpetajate palk 120 protsendini Eesti keskmisest. Teede ehitusse ja rekonstrueerimisse ning hooldusesse suunab eelarve 307 miljonit eurot, mida on üle 21 miljoni võrra rohkem kui sel aastal,“ rääkis reformierakondlane riigikogu ees kõneldes.

Rahanduskomisjoni esimees tõi välja, et riik kasvatab kaitsekulusid ja panustab kaitse-eelarvesse üle kahe protsendi sisemajanduse koguproduktist, kokku 451 miljonit eurot.

„Pean oluliseks, et vanemahüvitise maksmise põhimõtted jäävad samaks. Selleks on eelarves ette nähtud 10,5 miljonit eurot. Esimese ja teise lapse toetus suureneb järgmise aasta 1. jaanuarist 45 eurolt 50 euroni. Toetus kolmanda ja iga järgneva lapse kohta on 100 eurot,“ märkis Holsmer.