Riigikogu kohtade jagunemist kuue erakonna vahel prognoosis EMOR juba eelmise nädala lõpus. Veebruari alguses avaldas ERRi uudistetoimetuse tellitud erakondade populaarsuse uuringu, mis ütles, et erakondade populaarsuselt oli siis riigikogu valimiste eel esikohal Keskerakond.

Siis oli Keskerakonna toetus 26 protsenti, Reformierakond oli 22 protsendiga teisel kohal ning 16 protsendiga olid kolmandal kohal sotsiaaldemokraadid. 15 protsendiga oli neljas Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).

Parlamendikünnise oleksid ületanud uuringu järgi ka juba siis 6-protsendilise toetusega Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja Vabaerakond.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretäri Indrek Saare kommentaar reitingutele:

Avaldatud reiting näitab, et Savisaarega hirmutamine taas mingil määral mõjub. Sellega saab selgitada Reformierakonna toetuse tõusu.

Meie kutsume inimesi üles hääletama hoolivama ühiskonna poolt, mitte millegi ebamäärase vastu. Siis on reaalne võimalus, et toimuvad ka positiivsed muutused, mida ühiskond ootab.
Inimesed, ärge unustage, et te olete oma valikutes vabad. Teie häälel on jõud!

Keskerakonna aseesimehe Enn Eesmaa kommentaar reitingutele:

“EMOR-i metoodika annab selge eelise Reformierakonna toetajatele. Kuna nad kasutavad oma küsitluses vaid veebiküsitlust, siis sarnaselt e-valimistele näitab see Reformierakonna toetust suuremana,” ütles Eesmaa, “ning loomulikult valiti selleks strateegiliselt väga hea aeg, vahetult enne valimispäeva.”

Eesmaa tuletas meelde, et alles äsja avaldati EMORi uuring, mis näitas Keskerakonnale ja Reformierakonnale 1%-st vahet. “Nüüd serveerib aga Postimees oma lugejatele uuringu, mis näitab Reformierakonna mitmeprotsendilist toetuse kasvu. Peaministriparteid puudutavad uudised on ju olnud viimasel ajal väga negatiivsed — Allikmaa skandaal, Autorollo skandaal, Maksuameti juhti tagasi astumine jne. Lisaks on mitmed reformierakondlased tulnud tulnud välja paljastustega Reformierakonna siseelust”

“Ainus võimalus on säilitada rahu ning minna pühapäeval kindlasti valimisjaoskonda hääletama, sest vaid valijad otsustavad võitja,” ütles Eesmaa, “ja Keskerakond on ainus, kes suudab Reformierakonda võita. Juhin tähelepanu ka Faktum&Ariko küsitlustulemustele, mis näitavad Keskerakonnale Tallinnas võimsat edumaad."