"Jah, minu sõnu on õigesti mõistetud. Meie regioon on NATO-s ainuke, kus sõjaline tasakaal on NATO kahjuks ning Eesti sõjalise julgeoleku huvides on nende kasvav kohalolu," sõnas Reinsalu tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Ministri sõnul on USA sõdurid ka praegu Balti riikides ja täidavad siin oma ülesandeid. Näiteks 3. jaanuarist algas NATO õhuturbemissioon, mida Leedus täidavad USA sõdurid. "Kõik panustamise viisid on meie sõjalise julgeoleku huvides. USA ei tohiks jääda Euroopast kõrvale," lisas Reinsalu.

Reinsalu esines esmaspäeval Washingtonis Rahvusvahelises Strateegiliste Uuringute Keskuses pikema kõnega, kus käsitles NATO hetkeprobleeme.

Reinsalu rõhutas oma esinemises korduvalt, et Balti riigid on ainuke NATO piirkond, kus jõudude tasakaal pole mitte alliansi kasuks, vaid selle teiste riikide kasuks. Viimaste all täpsustas ta, et pidavat silmas „meie head sõpra Venemaad“.

Ka märkis Reinsalu, et Euroopa julgeolekuolukorrale ei tule kindlasti kasuks USA tagasitõmbumine. Näitena mainis kaitseminister USA viimase tanki lahkumist Euroopast möödunud aasta kevadel. „Me igatseme selle tanki järele,“ ütles Reinsalu.

Kõnele järgnenud diskussioonis päriti Reinsalult, milliste võimekustega peaks USA Euroopas jätkama, et tagada oma sõjalise jõu piisav nähtavus ja usutavus Euroopas. Ja eriti siis Balti riikides, mille olukorda oli minister teravalt toonitanud.

„Tõsi, me oleme ainus ala Euroopas, kus NATO on oma võimekuste poolest vähemuses,“ nentis Reinsalu. „Kõige olulisem oleks erinevate tegevuste kogum, mida võiks siis nimetada [USA] kohaolekuks,“ jätkas ta, loetledes järgnevalt ühisõppuste, visiitide ja õigel ajal tehtud kindlameelsete poliitiliste avalduste tähtsust.

„Selgelt oleks kroonijuveeliks USA alaline kohaolek Euroopa pinnal. Ma oleks väga rahul, nähes USA kohaolekut ka oma riigis, kuid saan aru tänastest reaalsustest,“ märkis Reinsalu aga lisaks.