Mullu 16. detsembril toimus valitsuse istung, kus otsustati Ukrainale kohtupidamiseks välja anda Eesti kodanik, kelle kapo tabas Ida-Ukrainast Venemaa toetatud separatistide poolel sõdimast naasmas. Ukraina üks korruptsioonist enim painatud valdkond on prokuratuur ja kohtud.

Näiteks on seal eeldatavalt prokuratuuri ja kohtute loiduse tõttu Venemaale putkanud hulk tegelasi, keda arvatakse vastutavat inimeste pihta tule avamise eest Maidani sündmuste ajal.

Alles sel nädalal võeti maha riigi korruptsiooni võrdkujuks kujunenud peaprokurör, kelle saavutuste sekka kuulus näiteks asjadega teadmata põhjusel venitamine, nii et EL pidi ekspresident Viktor Janukovõtši kaastöötajad sanktsioonide alt vabastama.

Seepärast oleks olnud huvitav kuulda, millise riskihinnangu andis välisminister mainitud isiku Ukrainale väljaandmisele.

Paraku selgus, et välisminister Marina Kaljurannalt nõu ei küsitud. „Ma ei olnud sellel valitsuse istungil, sest olin visiidil USA-s. Seega ma ei osalenud selles arutelus. Võin vaid öelda, et need dokumendid, mis justiitsministeerium esitas, olid piisavad ega tekitanud minus kahtlusi, et käitume õigesti,” märkis Kaljurand selle kohta lühidalt Eesti Päevalehele antud intervjuus.