Tänasel valitsuse pressikonverentsil kommenteerisid kaitseminister Urmas Reinsalu, justiitsminister Hanno Pevkur ja sotsiaalminister Taavi Rõivas Valdo Randpere algatatud seaduseelnõu poliitilise reklaami keelustamise kohta enne kohalike omavalitsuste valimisi.

Reinsalu hinnangul tuleks seadus teha võimalikult üldine ja lihtne, et see saaks kõigile ühtemoodi mõistetav. Nii võiks keelustada igasuguse riikliku või omavalitsuse teavituskampaania enne valimisi. "Kui me poliitreklaami täpse definitsiooni ümber keerutame, on see lootusetu juhtum. Igasuguseid üleskutseid võiks arvestada, kas või "Joome poole vähem!" - saab valimiskampaania läbi, võib siis teha neid," arvas kaitseminister.

Reinsalu tõi näitena välja selle, et enne 2011. aasta riigikogu valimisi oli valitsusel plaanis teha massiivne kampaania, et ärgitada inimesi rahvaloendusel osalema. See lükati aga edasi ja tehti peale valimisi selleks, et vältida valimiskampaania süüdistusi. "Tegu oli emotsioonidest tiine ajaga ja valitsus otsustas selle lihtsalt edasi lükata, selles polnud midagi ebaloomulikku," leidis ta.

Reinsalu sõnul oli valitsuse üldine seisukoht Randpere eelnõu osas toetav. "See on nagu dopinguga, alati mõeldakse välja ebaausaid trikke ja siis tuleb keelatud ainete nimekirja jälle täiendada. Kui kogu aeg lisandub neid rikkumisi, siis on mõistlik seda asja juba seadusandlikult reguleerida," ütles minister.

Raiskamisele tuleb reageerida

Pevkur lisas, et avaliku raha kasutamine valimiskampaaniaks on täielikult üle piiri läinud. "Me anname aru, et omavalitsuse autonoomia on oluline, aga tuleb arvestada seda, et maksumaksja raha kasutamine sellisel viisil ei ole mõistlik. Peab tunnistama, et üks erakond, kes on ühes omavalitsuses võimul, on seda kuritarvitanud. See on jõudnud selleni, et parlament peab jälle tegelema omavalitsuse sigadustega. Mulle see isiklikult ei meeldi. Kui olukord on selline, siis mingi reaktsioon peab seadusandja poolt tulema," rõhutas Pevkur.

Justiitsminister kritiseeris ka meedia rolli valimisagitatsiooni kajastamisel. "Kui ükski meediakanal kohal ei oleks neil avamistel, siis nad linte ei läheks lõikama," sõnas ta. "Asi on läinud üle võlli ja absurdsuseni. Kuskil peab olema eneseväärikus ka linnajuhtidel. Ei pea seda taunima, kui omavalitsus midagi teeb suurt ja tahab väärikalt avada, aga meedial on valik, kas seda võimendada või mitte," kommenteeris minister.

Rõivase hinnangul ületas omavalitsuse tegevus Tallinnas kogu Eesti ühiskonna taluvuspiiri. "Nad tunnistasid ajakirjanduses isegi, et Ülemiste vanake oli väga hea kampaanianõks. See on äärmuslik nahaalsus, mida valitsus ei saa pealt vaadata," ütles Rõivas.