Reinsalu kirjutas, et Venemaa president Vladimir Putin šokeeris läänt, tunnistades üles, et kiitis Gruusia ründamise heaks juba 2006. aastal ehk kaks aastat enne tegeliku sõja puhkemist. Peale sõda on Venemaa viinud Gruusia koosseisu kuuluvatesse Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse 10 000 sõjaväelast ja suurel hulgal sõjatehnikat.

Reinsalu kinnitas, et Eesti jätkab Gruusia aitamist NATO standartite omaksvõtmisel. Venemaa pole aga loobunud katsetest takistada Gruusia püüdlusi NATO suunal.

Lisaks Venemaa murettekitavalt agressiivsele retoorikale proovib Putin Reinsalu sõnul Gruusiat destabiliseerida selle sisepoliitika abil.

"Need katsed näivad olevat keskendatud Gruusia miljardiärist opositsioonipoliitik Bidzina Ivanišvili ümber, kes teenis oma varanduse postkommunistliku Venemaa kaoses," kirjutas Reinsalu.

Ivanišvili lõi aprillis opositsioonierakondade koalitsiooni nimega Gruusia unistus ning hakkas 1. oktoobri parlamendivalimiste eel tegema etno-natsionalistlikku, fundamentalistlikku religioosset propagandat. Ivanišviliga seotud grupid on omakorda pannud toime erinevaid vägivallaakte.

"Gruusia unistus on keeldunud tunnistamast sama käitumiskoodeksit, millele teised erakonnad on oma allkirja andnud ning eelmisel kuul trahviti neid väidetavate erakonna rahastamisreeglite rikkumise eest," kirjutas Reinsalu.

Ivanišvili on ise varem Wall Street Journalis kirjutades eitanud, et tema erakonna näol on tegemist Venemaa vandenõuga Gruusia vastu. Tema koalitsiooni üheks seisukohaks on ka NATOga liitumisega mitte kiirustamine. Ivanišvili palgal olevad lobistid mustavad samal ajal Lääne pealinnades Gruusia praegust valitsust ja väidavad, et see pole valmis kohaks Lääne organisatsioonide laua taga.

"Pole raske näha seda kui Venemaa Gruusia vastu suunatud kavade teist faasi," kirjutas Reinsalu. Ta meenutas, et eelmisele Gruusia sõjale eelnesid suured sõjaväeõppused. 17-23 septembrini ehk nädal enne Gruusia valimisi toimuvad toimuvad Kavkaz 2012 sõjaväeõppused, kus osalevad maa- ja õhuväed, piirivalvurid ja Musta mere laevastik.

Gruusia valijate enamus toetab Reinsalu sõnul praegust valitsust ja kahtleb Ivanišvili sõnumis. Kuna võit valimiskastide juures on käeulatusest väljas, saab Gruusia Unistus eitada valimistulemuste ehtsust, sest nad on keeldunud allkirjastamast käitumiskoodeksit, mille kohaselt tunnistavad nad valimistulemusi, kui rahvusvahelised vaatlejad nimetavad neid ehtsateks.

"Gruusia kutsub jälle maailma üles - sel korral otsides välismaist hinnangut oma valimistele ja demokraatlikule protsessile. Loodetavasti on Lääs piisavalt tark, et läbi näha mänge, mille eesmärgiks on rikkuda Gruusia mainet ja segada vett," lõpetas Reinsalu.