„Ma olen veendunud, et selle resolutsiooni tuum peitub tegelikult ettepanekus, et Euroopa Liit moodustaks musta nimekirja nii Eston Kohveri kui vangistatud Ukraina kodanike tagakiusamises osalenud Vene ametiisikute suhtes,“ lausus Reinsalu.

„See tähendab ennekõike nende suhtes Schengeni ruumi viisakeeldu ja arvestades seda, et Eston Kohver on Eesti kodanik, siis see on kindlasti alus ka Eesti valitsusele arutada seda, et kohaldada viisakeeldu nimetatud isikutele, kelle suhtes Euroopa Parlament on ettepaneku teinud,“ kõneles Reinsalu.

„Veelgi enam – peaksime kindlasti oma sõprade kaudu kutsuma üles ka Ameerika Ühendriikide kongressi sellekohast initsiatiivi tegema,“ sõnas Reinsalu, et Eston Kohveri tagakiusajate suhtes võiks sanktsioonid kehtestada ka Ameerika Ühendriikid.

Reinsalu nentis, et iseküsimus on, kui palju need inimesed välisriikidesse üldse sõita soovivad. „Aga peame näitama, et meie sõnade taga – et me taotleme Eston Kohveri vabastamist – on see, et me jäigalt ja hukkamõistvalt suhtume sellesse õiguse moonutamisse, mis Eston Kohverile on osaks saanud ja rakendame neid meetmeid, mis meie käsutuses on,“ rõhutas Reinsalu.

„Euroopa Parlamendi resolutsioon on piisav üleskutse selleks, et me saame astuda tegeliku sammu,“ lausus Reinsalu, „kas siis Euroopa Liidu Nõukogu kaudu või ühepoolselt on Eestil võimalik nimetatud ametiisikud Schengeni musta nimekirja panna ja minu hinnangul me peaksime seda tegema.“

Euroopa Parlament võttis täna vastu resolutsiooni, milles mõistab hukka Eston Kohveri ning Ukraina filmitegija Oleg Sentsovi ja aktivisti Aleksander Koltšenko vangistamise ja inimõiguste rikkumise Venemaa poolt ning nõuab nende kohest vabastamist.