Lisaks väga teravale julgeolekuolukorrale Krimmis on ka Ukraina majanduslik olukord väga kriitiline, riigikassa on tühi ja Ukraina on palunud sõbralikelt riikidelt toetust.

Reinsalu lausus, et Eesti ei tohiks kõhelda ka Ukraina majandusliku aitamise osas. "Nii kriitilises olukorras on sellised sammud hindamatu väärtusega ja teenivad ka meie julgeolekuhuvisid," lausus Reinsalu.

Viimase majanduskriisi ajal pakkus Eesti Lätile 100 miljoni euro suurust laenu, mida Läti küll lõpuks ei vajanud. Eesti on osalenud ka mitme hädas oleva Euroopa Liidu liikmesriigi majanduslikus toetamises.

Mis puudutab pidevalt teravnevat olukorda Krimmis, siis on praegu Reinsalu sõnul olukord sama pinev kui Gruusia kriisi ajal. Venemaa rikub praegu Krimmis rahvusvahelist õigust, lääs peab praegu andma Venemaale selge sõnumi, mis hoiaks ära Venemaa edasised agressiivsed sammud ja Krimmi füüsilise eraldamise Ukrainast.

"Lääs peab andma selge sõnumi, et see samm läheb Putinile kalliks maksma," ütles Reinsalu. Venemaa senised sammud, nagu lennuväljade ülevõtmised, on ettevalmistus Venemaa sõjalise kohaloleku suurendamiseks Krimmis.

Venemaa on suurendanud ka oma vägede kohalolekut meie piiride taga. Arvestades seda, kui kiirelt suutis Venemaa suuri vägesid Ukraina kriisi ajal liigutada, on Venemaa poolt väga tugev geostrateegiline heidutus ja ka väga tugev signaal läänele.

Ukrainale poliitilise toetuse andmiseks leidis Reinsalu, et riigikogu võiks erakorraliselt koguneda ja võtta vastu avalduse Ukraina territoriaalse terviklikkuse toetuseks.

Reinsalu kiitis Ukraina võimude vaoshoitust, kes pole lasknud Venemaal provotseerida sõjalist konflikti. Ta tuletas meelde, et Gruusia kriisi ajal pingutas Venemaa, et provotseerida Gruusiat sõjalisele tegevusele, millega sai hiljem oma sõjategevust õigustada.