"Priit Toobali asumine erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liikmeks on karikatuur kuubis. Õigusriigis, kus need järelevalveasutused peavad ehitama avalikku usaldust ja läbipaistvust, ei tohi selline käitumine läbi minna," kommenteeris Reinsalu.

"Asi on lihtne, kas Toobal ise loobub või siis algatab justiitsministeerium seaduseelnõu miinumnõuete kohta sellistes avaliku huvi järelevalve asutustes. Mulle ei meeldi kuidagi ühe isiku pinnalt süsteemi reguleerida, kuid ei saa olla nõnda, et üks juhtum diskrediteerib kogu süsteemi autoriteeti. Riik on tõsine asi, see ei ole koht pullitegemiseks väärtuste ja usaldusega," lisas Reinsalu.

Vastuseks justiitsministri avalikule väljaütlemisele saatis Toobal erakonna kaudu avaliku kirja Urmas Reinsalule:

Hea Urmas!

Esiteks, Sa ei ole Lennart Meri. Iga kord kui sa püüad avalikult etendada Lennart Meri, müristada riigist, isamaast ja väärtustest, meenub rahvale kaks asja.

Esiteks, kuidas Sina, Ken-Marti ja teised lubasite uut poliitikat, puhtust ja ausust. Siis selgus, et Ken-Marti on liiklushuligaan ja susserdaja. Ja kuidas sa kukkusid IRLi esimehena läbi, nagu tühi koht. Ärme lähe isiklikuks, eks, kuid tunnistagem, et isegi suust-suhu hingamine ei päästa enam Sinu erakonda. Võib-olla Helmed võtavad sind kunagi EKRE-sse vastu. Kirjuta juba avaldus valmis.

Teiseks. Võib-olla võtate juba õppust isikupõhisest seadusloomest? Kunagi tegid isamaalased seaduse, et Rüütel ei saaks presidendiks. Siis tegite seaduse, mis pidi Savisaare Tallinnas võimult minema pühkima. Suurendasite volikogu liikmete arvu, kulusid jne, aga Keskerakond võitis veel suurema enamuse linnavolikogus. Praegu püüate kokku kirjutada Juhan Partsi nimelist kooseluseadust jne. Iga kord kaevate ise augu, kuhu sisse kukute.

Kolmandaks. Hea justiitsminister, kas sinu meelest on normaalne, panna ministeerium tööle, et hoida ära Sulle poliitiliselt ebamugava vastase sattumine erakondlikusse komisjoni!? Ma saan aru, kui oleksid müristanud, et teete IRLi fraktsiooniga kiirelt seaduseelnõu. Aga ähvardus, et paned ministeeriumi tööle, et ajada oma erakonna asja. Häbi!

Neljandaks. Mul oleks suur au, kui Sinu viimaseks tööks enne Sinu erakonna lõplikku uppumist jääks just mind silmas pidades kirjutatud seaduseelnõu. See oleks väga sümboolne. Ilus täpp i-peal, mis jääks meenutama kogu seda õiguslikku nihilismi, politiseeritud õigusemõistmist ja jõuetut väikest politseilist diktatuuri, mida Sina ja su väikesed haledad sõbrad loosungist "Vali kord!" alates on Eestis püüdnud luua. Ei tulnud välja.

Tuletan meelde vaid ühte. Eesti peab olema demokraatlik õigusriik. Ja meeldib või mitte, Keskerakond ei hakka kunagi Sinu käest luba küsima, keda oma esindajaks määrata. Minu valijad valisid mind tagasi Riigikokku teie süüdistustele vaatamata, minu erakonnakaaslased valisid mind erakonna juhatusse, ja juhatus peasekretäriks. Mandaat on mandaat.

Ära enam kunagi aja segamini oma parteid ja Eesti riiki.

Eesti Keskerakond esitas eile Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) liikmeks erakonna peasekretäri Priit Toobali, kes mõisteti mullu novembris süüdi eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises ja ametialases võltsimises.

Seni Keskerakonda esindanud Tõnis Möldrist saab komisjoni asendusliige.

Keskerakonna poolt ERJK-le esitatud liikme nimetamine tuleneb Keskerakonna juhatuse 4. märtsi vastavasisulisest otsusest ning ERJK senise koosseisu volituste lõppemisest, teatas Keskerakonna pressiesindaja.

Erakonnaseaduse § 1210(2) kohaselt kuuluvad ERJK-sse õiguskantsleri nimetatud liige, riigikontrolöri nimetatud liige, riigikogus esindatud erakonna poolt nimetatud liige, kes ei ole riigikogu ega vabariigi valitsuse liige. ERJK liikme volitused kestavad viis aastat.

Komisjoni aseesimees Kaarel Tarand ütles eile Delfile, et Toobal Keskerakonna rahaasjade kontrollimisel aktiivselt osaleda ei saaks. Seda, kas kriminaalkorras karistatud isikule võiks sellises komisjonis tööks mingeid seaduslikke piiranguid olla, peab Tarandi sõnul vastava ala juristidelt küsima.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon teatas märtsi keskel, et plaanib Keskerakonda saata audiitori erikontrolli, et taaskord läbi vaadata Keskerakonna raamatupidamine ning küsitavusi tekitavad sularahatehingud.

Riigikohus jättis mullu novembris tehtud otsusega osaliselt jõusse keskerakondlaste Priit Toobali, Lauri Laasi ja Keskerakonna suhtes langetatud süüdimõistva otsuse.

Riigikohtu kriminaalkolleegium leidis, et Priit Toobal ja Lauri Laasi on süüdi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises, samuti panid Priit Toobal ja Eesti Keskerakond toime ametialase võltsimise.